Zoran Mamić traži da zatvorsku kaznu služi u BiH

17:42, 19.04.2021.
Izvor: Tanjug
Zoran Mamić, bivši šef stručnog štaba zagrebačkog Dinama i brat nekada prvog čovjeka tog fudbalskog kluba Zdravka Mamića, kome je Vrhovni sud u Zagrebu potvrdio kaznu zatvora od 4,8 godina zatvora, traži da je služi u BiH, gdje se trenutno nalazi.

Zoran Mamić je dobio poziv da se 26. aprila javi zbog izdržavanje kazne, kada je trebalo da dobije i datum kada mora da ode u zatvoru.

Mamić mlađi je, kako prenosi hrvatski portal Dnevnik, zatražio da izvršenje kazne bude sprovedeno na području BiH, čije državljanstvo ima.

Zoran Mamić je danas saopštio, a u cilju izbjegavanja bilo kakvih medijskih spekulacija i neprovjerenih informacija u vezi s njegovim pravnim statusom, da je danas naldežnom Županijskom sudu u Zagrebu podnio molbu za ustupanje izvršenja kazne BiH.

U saopštenju dodaje da je taj njegov zahtjev, odnosno molba zasnovan na zakonima obje države i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje.

O svemu je, dodaje, obavijestio i nadležno Ministarstvo pravde BiH, a nadležnom ministru je dostavio i sve potrebne podatke o svom prebivalištu i nedvosmislenu spremnost da se podvrgne zakonima te zemlje.

Inače, u BiH se nalazi i njegov brat Zdravko Mamić, koji se prije izricanja prvostepene presude sklonio u tu zemlju kako bi izbjegao zatvorsku kaznu.

Mamić, stariji, osuđen je na šest i po godina zatvora, a BiH je ranije zvavnično odbila zahtjev Hrvatske za njegovo izručenje.