Sud odlučio

Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina, Zoran na 4 godine i 11 mjeseci

  • 06.06.2018. 13:24

Na Županijskom sudu u Osijeku Zdravko Mamić i njegovi saradnici su osuđeni da su iz gradskog kluba Dinamo izvukli 116 miliona kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetili državni budžet za 12,2 miliona kuna neobračunatog poreza.

Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Odluka:

Pernar - godinu dana zatvora za 1. tačku, 2 godime i 6 mjeseci za tačku 2.

Zdravko Mamić tačka 2 - 3 godine zatvota, tačka 4 - 4 godine

Zoran Mamić tačka 1 - zatvor osam mjeseci, točka 2 - 2 godine

 

Ukupno zatvora:

Milan Pernar 4 godine i 2 mjeseca

Zdravko Mamić - 6 godina i šest mjeseci

Zoran Mamić - 4godine i 11 mjeseci

Damir Vrbanović - 3 godine

Sudija je naveo da ni Luka Modrić nije imao pravo na 50 odsto transfera te da je Modrić prilikom transfera u Tottenham potpisao da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, a kasnije je neosnovano dobio novac naknadnim aneksom ugovora. Dinamo je teško oštećen, a Modrić je bio dužan novac predati Zdravku Mamiću ili bi se smatralo da se odrekao tog novca.

Sudija je rekao da je Lovrenu neosnovano isplaćeno 50 odsto obeštećenja od transfera u Lyon! Sudac kaže da je Lovren naknadno potpisao aneks ugovora kojim ima pravo na novac od Dinama. Kasnije je novac s Lovrenovog računa proslijedio na račun Zorana Mamića koji je sa svog računa dio novca zadržao sebi, a dio uplatio na račun Dinama. Oštetili su Dinamo za 35 miliona kuna i sebi pribavili znatnu finansijsku korist.

Mamić će izjavu nakon presude dati u Međugorju. Mamić je najavio da danas neće doći na Sud, dan prije izricanja presude napustio je državu. Vijesti o presudi dočekaće u Hercegovini.