Svako treće dijete

Zbog nevakcinisanja djece prijave protiv 68 roditelja

  • 05.02.2019. 09:46

Crnogorska Zdravstveno sanitarna inspekcija podnijela je u prošloj godini 68 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz Uprave za inspekcijske poslove navode da je najviše prijava podneseno protiv roditelja u Podgorici - 40, a u Beranama 24, navode crnogorski elektronski mediji. 

Prema podacima Doma zdravlja Podgorica, u glavnom gradu protiv MMR nije vakcinisano svako treće dijete uzrasta do tri godine - 31,5 odsto, što je znatno veći obuhvat nego prije tri godine. 

Iz Instituta za javno zdravlje navode da su, združenim naporima cijelog zdravstvenog sistema i angažovanošću, prije svega roditelja, te njihovom edukacijom i informisanju, obuhvati djece sa svim vakcinama u porastu tokom posljednjih godinu dana. 

"Tako smo se sa opasnih i jako nezahvalnih 46,58 odsto protiv morbila vakcinisane djece rođene 2015. godine do danas pomjerili na 82,78 odsto", navode iz Instituta. 

Iz Doma zdravlja Podgorica je saopšteno da je u pedijatrijskoj službi, zahvaljujući intenzivnoj javnoj kampanji, predanom radu izabranih doktora za djecu i povjerenju i razumijevanju roditelja, u proteklih godinu dana protiv MMR nije vakcinisano više od 5.000 mališana.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?