Migrantska kriza

Zbog migranata i nadzora granice s BiH Hrvatska aktivira dvije hiljade penzionisanih policajaca

11:10, 06.09.2019.
Vlade Republike Hrvatske dala je u javnu raspravu prijedlog uredbe da MUP privremeno zaposli dvije hiljade penzionisanih policajaca. Razlog za to je i migrantska kriza te nadzor granice preme BiH.

Prema prijedlogu, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pravo povećati vlastiti policijski sastav za deset odsto, a kako je u sistemu trenutno 18.291 policijskih službenika, znači da se može zaposliti 1829 pripadnika rezervnih policijskih snaga, donosi Jutarnji list.

"Uredba o rezervnoj policiji" propisuje način organizacije, broj i sastav pripadnika rezervne policije, kao i uslovi i kriterije za izbor kandidata. Odluku o angažmanu donosi glavni direktor policije, a to su slučajevi "ratnog stanja ili neposredne ugroženosti nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kad je ugrožena unutrašnja sigurnost Republike Hrvatske, prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća, odnosno, pomoći policijskim službenicima pri obavljanju poslova koji zahtijevaju povećani ili trajniji angažman policijskih službenika".

MUP RH još od proteklog rata nije vraćao u službu rezervne penzionisane policajce. Premda je prošla uredba iz 2012. omogućila angažiranje rezervnih snaga, to nije bilo realizirano.

Kako se pojašnjava, Republika Hrvatska će u prvoj polovini 2020. godine predsjedavati Vijećem Evropske unije, radi čega će zbog potreba sigurnosti učesnika sastanaka, konferencija i sl. biti potrebno angažiranje većeg broja policijskih službenika kojima pri osiguranju i zaštiti osoba, objekata i prostora pomoć mogu pružiti osposobljeni rezervni policijski službenici.

Tu je i potreba za dodatnim policijskim snagama za vrijeme turističke sezone, a postojeći sistem slanja policajaca iz drugih gradova na Jadran, pokazao se skupim, pa će se od iduće godine, za iste poslove angažirati rezervisti iz lokalnih sredina.

Može se pretpostaviti da će slično biti i na granici s BiH, posebno na područjima Ličke i Karlovačke županije, u kojima je angažiran veći broj policajaca iz drugih dijelova Hrvatske, na sprečavanju nelegalnih ulazaka migranata. Ovom Uredbom u MUP-u mogu angažirati i rezervni sastav i tako pojačati kontrole.