Policija legitimisala vjernike

Zbog liturgije u Podgorici podneta krivična prijava protiv sveštenika

  • 24.07.2020. 16:16

Zbog liturgije u Hramu Vaskrsenja u Podgorici, koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, krivična prijava podnesena je protiv sveštenika Branka Vujačića, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju se ističe da je na dan kada je odlukom Velikog suda Turske i ukazom predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana Velika crkva Premudrosti Božije u Carigradu iz šestog vijeka pretvorena u džamiju, u Podgorici u Sabornom hramu su opet policijske snage u toku svete liturgije, bez pisanog naloga, upale i snimale vjernike koji su se u tom momentu molili u Hramu.

Nakon liturgije policajci su legitimisali vjernike, a svešteniku Vujačiću uručen je poziv da se javi u Centar bezbjednosti, navedeno je u saopštenju.

U prisustvu advokata Božidara Milonjića otac Branko je dao izjavu nakon koje mu je saopšteno da je protiv njega pokrenuta krivična prijava.

Prema blagoslovu mitropolita Amfilohija, u svim hramovima mitropolije služena je Sveta liturgija povodom ponovne promjene hrišćanskog vjerskog identiteta i namjene Velike crkve Svete Sofije – Premudrosti Božije u Carigradu majke crkve svih crkava.

U Aja Sofiji u Istanbulu danas je održan prvi namaz otkako je Turska donijela odluku da muzej bude pretvoren u džamiju.

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila je 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб