Završena istraga o smrti Slobodana Praljka

  • 02.11.2018. 08:16

Završena je istraga o smrti Slobodana Praljka, koji se ubio u sudnici Haškog tribunala nakon što mu je izrečena presuda za ratne zločine, ali nije utvrđeno kako i kada je dobio kalijum-cijanid koji je popio, niti je utvrđeno da je počinjeno krivično djelo, saopštilo je holandsko Državno tužilaštvo.

Žalbeno vijeće Tribunala je 29. novembra 2017. godine Praljku potvrdilo prvostepenu presudu od 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene od 1992. do 1995. godine. 

Nakon što je saslušao presudu, Praljak je uzeo riječ i zatim popio gutljaj iz jedne bočice. Ubrzo nakon toga mu je pozlilo i dva sata kasnije umro je u bolnici. 

Haški tribunal je istog dana podnio molbu Državnom tužilaštvu u Hagu da sprovede istragu u vezi sa Praljkovom smrću. 

Nakon Praljkove smrti, nastala je sumnja da, prema holandskom zakonu, postoji mogućnost da su izvršena dva krivična djela, prenose mediji. 

Prvo krivično djelo odnosi se na to da je supstanca koju je Praljak popio zabranjena Zakonom o lijekovima. Istraga je pokazala da je riječ o smrtonosnoj dozi kalijum-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se ne može tek tako nabaviti, ali, prema ovom zakonu, posjedovanje kalijum-cijanida nije krivično djelo. 

Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva. Da bi se to istražilo, pokušalo se saznati kako je bočica sa otrovom dospjela u sudnicu. Između ostalog, pregledani su snimci sa nadzorne kamere, saslušani su svjedoci i pregledane prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. 

Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

Praljak je prije suđenja proveo kratko vrijeme u dvije prostorije bez video- nadzora i to u toaletu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. 

Tokom naknadnog pretresa ovih prostorija nije pronađeno ništa značajno, navodi holandsko tužilaštvo. 

Na osnovu izjava svjedoka može se zaključiti da je Praljak već duže vrijeme razmišljao o samoubistvu. On je, na primjer, naložio da mu lične stvari budu upakovane da bi bile poslate u Hrvatsku, a u različitim prilikama opraštao se od nekih osoba. Svjedoci su to objašnjavali time što se krivični predmet u višem stepenu protiv Praljka bližio kraju. 

Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kojem je Praljak napisao svojoj porodici da je još davno donio odluku da okonča život u slučaju da bude proglašen krivim. 

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom sukoba u BiH, te da je sukob Hrvata i muslimana bio - međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske. 

Praljku je potvrđena prvostepena presuda od 20 godina zatvora, bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću od 25 godina, a ministru odbrane Bruni Stojiću od 20 godina zatvora.

(Srna)

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.