Crna Gora

Zatvaranje diskoteka i klubova, od 2. avgusta boravak u unutrašnjosti ugostiteljskog objekta samo za vakcinisane

  • Извор: вијести.ме
  • 23.07.2021. 14:55

Ne prihvataju se brzi antigenski i testovi na antitijela...

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje organizovalo je danas u Institutu za javno zdravlje, redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.

"Epidemiloška situacija u Crnoj Gori je i dalje povoljna, što je konstatovala i SZO, ali poziva se na oprez. Shodno dosljednjim najavama i upozorenjima Savjet za borbu protiv koronavirusa reagovao je momentalno, nakon prvih signala, uslijed promjene epidemiološke situacije, mjere koronnavirusa prilagođeno si situaciji na terenu. Od petka 23. jula do ponedjeljaka 2. avgusta privremeno se zabranjuje rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom prostoru", kazao je dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

Galić je kazao da očekuju da će od 2. avgusta ovi objekti ponovo početi da rade za one koji su vakcinisani imaju negativan PCR test.

On je najavio da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjosti ugostiteljskog objekta dozvoljen samo vakcinisanima, onima sa PCR testom, onima koji imaju dokaz da su preboljeli koronu.

On napominje da se ne prihvataju se brzi antigenski i testovi na antitijela.

Galić je ponovo pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbijedili imunitet.

"Osim što će izbjeći najteže oblike bolesti, očekujemo da će upravo oni koji su vakcinisani u predstojećem periodu biti u prednosti", dodao je Galić.

Ilir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove kazao je da će se kontrolisati poštovanje mjera, a biće fokus i na tome da li se muzika izvodi do 12 sati, da li se održava distanca i nose li radnici u ugostiteljskim objektima maske.

On je kazao da je najteža situacija u Budvi.

"Tamo će biti sedam dodatnih inspektora koji će vrštiti pojačan nadzor. Imamo i konstruktivan dogovor sa ugostiteljima. To se iskazalo i sinoć i preksinoć gdje su stvarno poštovali mjere koje su bile na snazi", dodao je on.

Harasani je rekao da se svakom turisti koji je oblolio izdaje rješenje o samoizolaciji ali i da svaki od njih ima opciju da ostane u Crnoj Gori ili da se vrati kući.

Odgovarajući na pitanja novinara o najavljenom protestu budvanskih ugostitelja, Galić je kazao da ne zna što je razlog svega toga jer su mjere usmjerene na okupljanaj mlađe populacije u zatvorenom prostoru.

Testirano 11.450 turista svega 153 bilo pozitivno

On je kazao da je testiranje na granicama neizvodljivo jer bi dolazilo do velikih zastoja. - Nigdje u svijetu na kopnenim putevima ne postoji testiranje putnika - objasnio je Galić.

Pojasnio je da se pozitivne osobe zadržavaju u smještajima u kojima se nalaze i da se prate njihovi kontakti.

"Imamo preko 100.000 turista, od kojih je 11.450 testirano. Svega 153 je bilo pozitivno i svi su propraćeni.

Oboljijevaju mladi i nevakcinisani do 29 godina

Upitan o starosnoj strukturi novozaraženih posljednjih dana, Galić je odgovorio da su u posljednje vrijeme obolijevali mladi i nevakcinisani do 29 godina.

"Ne treba zaboraviti da je dosta njih asimptomatskih i mogu da infekciju prenesu starijima koji ispoljavaju teže oblike bolesti" rekao je direktor Galić.

On je pojasnio da čak i vakcinisani mogu da da obole, u određenom obliku, ali da vakcinom se spriječava teži oblik bolesti ili smrt.

Uzorci na delta soj završeni naredne nedjelje

Galić je kazao da će sekvenciranje i slanje uzoraka na novi delta soj biti završeno u toku naredne nedelje i poslato na analizu.

U avgustu će crnogorski kadar iz IJZ biti obučen za sekvenciranje delta soja. najavio je on.

Ovo su nove mjere koje važe u Crnoj Gori

1. Od petka, 23. jula do ponedjeljka, 2. avgusta privremeno se zabranjuje rad diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Očekujemo da će noćni klubovi i diskoteke, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta ponovo početi da rade, ali samo za one koji su:

-u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu;

-ili posjeduju negativan PCR test;

-Ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus: (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa)

2. Zabranju se žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Takođe očekujemo da će i ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena ali samo za one koji su:

-u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu;

-ili posjeduju negativan PCR test;

-Ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus: (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa)

Ovom prilikom najavljujemo da će od 2. avgusta 2021. godine boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji su u:

a) u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu;

b) ili posjeduju negativan PCR test;

c) Ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus: (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa).

Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test niti test na antitijela.

Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije i zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera. Ukoliko se, međutim, nastavi trend probijanja termina i ako se nastavi izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja ćemo, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

Još jednom molimo da se propisane epidemiološke mjere beskompromisno poštuju kako bismo izbjegli dalja, još obimnija ograničenja. U tom smislu, posebnu odgovornost ima Uprava za inspekcijske poslove. Podsjećamo da na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, ima zakonsko utemeljenje da zatvara objekte koji krše mjere od tri do 30 dana.

Još jednom pozivamo građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbijedili imunitet. Osim što će izbjeći najteže oblike bolesti, očekujemo da će upravo oni koji su vakcinisani u predstojećem periodu biti u prednosti.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?