Viši sud u Beogradu

Zatražena dokumentacija o ekstradiciji Slobodana Miloševića

  • 02.07.2018. 13:29

Viši sud u Beogradu zatražio je od Arhiva Jugoslavije da mu dostavi dokumentaciju u vezi sa ekstradicijom nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića Haškom tribunalu 2001. godine.

Nalog je izdat povodom procesa u kojem Miloševićeva supruga Mirjana Marković privatnom optužnicom tereti nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragišu Blanušu za otmicu supruga prilikom izručenja Hagu i druga krivična djela na štetu te porodice, prenose beogradski mediji. 

Markovićeva tereti Blanušu da je, bez odobrenja suda, dozvolio da 28. juna 2001. godine nepoznata lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gdje je umro 11. marta 2006. godine. 

U postupku protiv Blanuše, Markovićevu zastupa punomoćnik, budući da se ona ne nalazi u Srbiji, gdje se protiv nje vodi krivični postupak. 

Sud je u martu zatražio od nadležnih organa Ruske Federacije, gdje se Markovićeva nalazi, da je saslušaju, na osnovu Evropske konvencije o pružanju međunarodne pravne pomoći. 

Suđenje Blanuši je zbog svih neophodnih radnji odgođeno za 19. novembar, a ponavlja se po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Blanuša bio oslobođen optužbi za otmicu Miloševića, dok su druge optužbe bile odbijene zbog zastarjelosti. 

Blanuši se suđenje ponavlja i zbog optužbe Markovićeve da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", a ona ga tereti i za neovlašćeno objaljivanje Miloševićevih fotografija nastalih u pritvoru. 

U presudi koja je ukinuta Viši sud je zaključio da nije dokazano da je Blanuša bez odobrenja istražnog sudije Gorana Čavline i tadašnjeg predsjednika Okružnog suda u Beogradu Vide Petrović Škero organizovao predaju Miloševića nepoznatim licima "tako što ga je silom i prinudom iz Okružnog zatvora prebacio na heliodrom na Banjici, odakle je Milošević helikopterom Državne bezbjednosti prebačen na aerodrom u Tuzli, pa zatim avionom za Hag.