"Zašto EU ćuti i toleriše nasilje hrvatske policije nad migrantima koji uđu u Hrvatsku?"

  • 27.10.2020. 16:25

Užasne izjave svjedoka to je naslov članka iz današnjeg izdanja lista Suddojče Cajtung (SC) u kojem se napominje kako je "Evropska unija reagovala na izvještaje o zlostavljanju migranata u Hrvatskoj".

Suddojče Cajtung prenosi detaljne izjave jednog od migranata iz Bangladeša, koji je, kako sam tvrdi, humanitarnoj organizaciji DRC opisao ono što je doživio na granici BiH i Hrvatske. On je, zajedno s još 22 druga migranta, pokušao ilegalno preći granicu, nakon čega su ih, po njegovom svjedočanstvu, neposredno nakon stupanja na hrvatsku teritoriju, uhvatili policajci Republike Hrvatske. Migrant iz Bangladeša tvrdi da su ih policajci pitali “jesu li homoseksualci”, te ih na brutalan način i seksualno zlostavljali.

O tim tvrdnjama je posljednjih dana izvijestilo nekoliko svjetskih medija, na šta podsjeća DW.

DRC je već nekoliko dana ranije dokumentovao neobično velik broj takozvanih “pušbekova”, odnosno nasilnog vraćanja migranata iz Hrvatske na teritoriju BiH. Ta je praksa ilegalna po međunarodnom pravu. DRC je zabilježio izjave očevidaca, migranti govore o užasnim stvarima, rekla je glavni sekretar DRC Šarlot Slente.

Ona je pojasnila da je u roku od samo sedam dana više od 75 osoba svjedočilo o “nehumanom tretmanu, o stravičnim udarcima i o seksualnom zlostavljanju” migranata od strane hrvatskih policajaca. Danska organizacija je sve to potkrijepila foto-materijalom: na snimkama se vide tamne masnice na tijelima migranata ili rane na njihovim licima. Hrvatska vlada je demantovala izvještaj koji je objavio britanski Gardijan, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović požalio se kako se ne piše više o “humanom” postupanju hrvatske policije prema migrantima.

Ovo nije prvi put da se mogu čuti prigovori na rad policije najmlađe članice Evropske unije. Proteklih godina je objavljeno nekoliko izvještaja u kojima se tvrdi da Hrvatska prakticira “pušbekove” i da nasilno vraća migrante u BiH. Novost je da je Evropska komisija po prvi put prilično jasno komentarisala te izvještaje.

SZ prenosi izjavu evropske službenice Juve Johanson, koja je preko Tvitera potvrdila da je dobila izvještaj DRC i da ga je shvatila “vrlo ozbiljno”.

Službenica je, prenosi minhenski list, najavila kako planira “vrlo duboku diskusiju s hrvatskim vlastima o tim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava”. Johanson je pojasnila da će se preispitati i mehanizmi zaštite granica, Hrvatska naime za osiguranje svojih granica prima financijsku pomoć iz Brisela.

Hrvatske vlasti su najavile da će ispitati nove prigovore i da će informirati EU. Vlada u Zagrebu je odbacila izvještaje DRC, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da hrvatska policija na granici obavlja važan posao i štiti EU od ilegalnih migracija.

EU toleriše nasilje?

Kritičari su, podsjeća SZ, do sada predbacivali Uniji da čuti i toleriše povrede ljudskih prava na svojoj vanjskoj granici – prema BiH. Britanski Gardijan je u junu ove godine, pozivajući se na interne dokumente EU, pisao kako su službenici u Briselu oklijevali reagovati na povrede međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti – zbog bojazni da time ne izazovu “skandal”, piše minhenski list. I dodaje kako “promatrači pretpostavljaju da Hrvatska tako rigorozno štiti svoju granici kako bi poboljšala šanse za prijem u Šengen”.

Proteklih dana nekoliko njemačkih medija je takođe pisalo o novim prigovorima na račun hrvatskih vlasti i izjavama migranata koji tvrde da ih se prisilno vraća na teritorij BiH. Tabloid Bild-Cajtung konstatuje da se radi o “eskalaciji nasilja na vanjskoj granici EU “. Najčitaniji evropski dnevni list napominje da je granica Hrvatske i BiH duga skoro 1.000 kilometara i da je dijelom “ropusna”, te da “izbjeglice koje se zaustavi, svjedoče o groznim stvarima”.

Svjesno kršenje međunarodnog prava

Nedjeljnik Di Cajt na svom portalu podsjeća i nakatastrofalne uslove u kojima su u BiH smještene hiljade migranata i na brojne pokušaje prelaska granice s Hrvatskom. Javni servis ARD na svom portalu prenosi svjedočanstva migranata iz Pakistana koji također tvrde da je bio zlostavljan od strane hrvatskih policajaca.

– Brutalni pojedinačni slučajevi? Ne! Iako se ne može provjeriti istinitost svakog pojedinog svjedočanstva, zlostavljanja i protjerivanja su na granici dobro dokumentirana od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava. Zapravo bi sve osobe koje dođu u Hrvatsku, a time i u EU, morale biti tretirane humano i morale bi dobiti mogućnost da podnesu zahtjev za dodjelom azila. Ali umjesto toga se očigledno svjesno krši međunarodno pravo – piše ARD.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина