Zaraženi hrvatski ljekari prećutali skijanje u Austriji, biće kažnjeni

  • 17.03.2020. 15:02

Troje hrvatskih ljekara zaraženih virusom korona, uprkos jasnim uputstvima, prećutalo je da je vikend provelo u Austriji i zbog toga će biti sankcionisani, izjavio je danas prvi čovjek klinike Rebro, Ante Ćorušić.

"Biće sankcionirani. Zasad je troje zaraženih, još je jedna osoba pod sumnjom. Tri posto zaposlenih u Rebru je zbog njih u izolaciji, to je 140 ljudi. To se dogodilo zbog neodgovornih", rekao je Ćorušić gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Dodao je da bi svi bili u izolaciji da se znalo da su bili na skijanju u Austriji.

"Epidemiološki monitoring na klinici je završen. Znamo da je virus importovan spolja zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prijavljen upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio da radi i sakrio da su bili u Austriji”, rekao je Ćorušić.

Apelovao je na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija važi i za ljekare.

Govoreći o još jednom sumnjivom slučaju, Ćorušić kaže da će on vjerovatno biti pozitivan, te dodao da je taj ljekar iz druge klinike i nije sa kardiologije Rebra.

U toj klinici se, dodao je, sada radi epidemiološki monitoring.

Što se tiče sankcija za ljekare koji nisu prijavili da su bili na skijanju u Austriji i pozitivni su na korona virus, biće sankcionisani, a o tome će, kaže Ćorušić, razgovarati sa ministrom i Štabom civilne zaštite.

"Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a biće i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj ljekara i sestara, ali je važno napomenuti da je 140 zaposlenh, medicinskog osoblja, u samoizolaciji zbog kontakta s tih troje ljudi", kazao je Ćorušić.

Radi se, kazao je, o neodgovornosti troje kolega koji su otišli na vikend, iako su imali jasna uputstva koja su prekršili.

"Da su se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolisana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importovanje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, ali je u zemlju unesen zbog vikenda u Austriji", rekao je Ćorušić.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок