Miodrag Linta

Zaprepašćenje puštanjem ustaške pjesme na Radiju Subotica

  • 29.12.2018. 13:14

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izrazio je zaprepašćenje činjenicom da je na Radiju Subotica puštena pjesma proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona.

Riječ je o pjesmi "Moj Ivane" koja, kao i gotovo sve Tompsonove pjesme, veliča ustaštvo, zločine nad Srbima i zločinačku tzv. NDH.

Linta je istakao, da je Tompson jedan od glavnih promotera ustaštva koji svojim javnim stavovima i nastupima izaziva nacionalnu i vjersku mržnju i duboko vrijeđa stotine hiljada ubijenih Srba u tzv. NDH, stradale i protjerane Srbe devedesetih godina 20. vijeka, čitav srpski narod i građane Srbije.

Pozvao je rukovodstvo tog radija da se putem saopštenja javno izvini građanima Srbije i svim Srbima, koji su duboko ogorčeni i šokirani zbog puštanja pjesme jednog od najvećih srbomrzaca Tompsona.

"Radio Subotica treba da aktivno radi na unapređenju razumijevanja i širenju dijaloga i tolerancije, a ne da svojim programom podstiče nacionalnu i vjersku mržnju i doprinosi rehabilitaciji genocidne NDH i ustaša koji su najveći ološ i zlo, ne samo u istoriji hrvatskog naroda, već i u ljudskoj istoriji", naveo je Linta.

Na talasima Radio Subotice, u okviru redovnog muzičkog programa, u četvrtak, 27. decembra, emitovana je pjesma kontroverznog hrvatskog pjevača "Moj Ivane", što je naišlo na burne reakcije slušalaca, nakon kojih se ovaj radio izvinio, navodeći da je pjesma puštena greškom.

U ovoj pjesmi glavni motiv je ustaška "Crna legija", koja se 1942. godine borila protiv partizana na Kupresu, pričinivši pritom brojne zločine nad srpskim civilima.

Ovo nije jedina simbolika u pjesmi. Pola vijeka kasnije u ratu u BiH 1992. godine, hrvatska vojska napala je Kupres.

Pripadnici hrvatske vojske upali su u srpska sela na Kupresu i ubijali srpske civile koje su zatekli ili su ih odveli u logore, istovremeno paleći srpske kuće i sve to u uniformama sa slovom "U", baš kao i ustaše u Drugom svjetskom ratu.

"Vratit će se Ivan s tisuću momaka, pjevat će se pjesme naših Kuprešaka", glasi jedan od stihova Tompsonove pjesme.

"Crna legija" je bila ozloglašena ustaška jedinica koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata borila za istrebljenje srpskog pravoslavnog življa na teritoriji BiH, koja je tada bila u sastavu zloglasne tzv. NDH.

Po svojoj monstruoznosti i svireposti nalazili su se u samom vrhu ustaških zlikovaca, zajedno sa Handžar divizijom.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.