Zapadni mediji: Režimu u Crnoj Gori se loše piše

  • 31.08.2020. 15:48

Rezultati crnogorskih izbora obilaze svijet. Strani mediji ocjenjuju da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović pretrpio veliki udarac najgorim rezultatom u posljednjih 14 godina. Mnogi predviđaju svrgavanje sa vlasti režima koji posljednjih 30 godina stoji na čelu Crne Gore.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ukazuju na to da bi prozapadna stranka dugogodišnjeg predsjednika Mila Đukanovića mogla da se bori za formiranje vlade, javlja Bi-Bi-Si i podsjeća da je Demokratska partija socijalista (DPS) na vlasti u Crnoj Gori 30 godina.

Udarac za Mila

U komentaru britanskog Javnog servisa se navodi da rezultat izbora u Crnoj Gori, ipak, može imati nekoliko ishoda, ali je sasvim sigurno da predstavlja udarac za Mila Đukanovića.

Iako nije bio kandidat, tokom kampanje bio je zaštitno lice DPS, a njegova odluka da izabere bitku sa SPC poklonila je protivnicima šansu da izjave da kažu imaju Boga na svojoj strani.

Ocjenjuje se da je uplitanje Crkve možda podstaklo visoku izlaznost, a čini se da su mnogi birači poslušali savjet mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija) da glasaju za protivnike vlade koja je donijela zakon koji državi omogućava da uzme crkvenu imovinu.

Konstatuje se da je to otvorilo vrata mogućnosti da, prvi put u Crnoj Gori, o promjeni vlasti odluče glasačke kutije. Ističe se da bi ta promjena, nakon skoro 30 godina, poslala svijetu poruku o Crnoj Gori.

Najgori rezultat DPS vodi u propast

"Euronjuz" o izborima u Crnoj Gori izvještava u tekstu "Crnogorska vladajuća stranka mogla bi da prvi put nakon 30 godina bude svrgnuta sa vlasti".

Prozapadna Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS) osvojila je 35 odsto glasova na tijesnim parlamentarnim izborima, što je njen najgori rezultat od kada je zemlja stekla nezavisnost od Srbije prije 14 godina.

Rezultati pokazuju da je opoziciona koalicija dobila 32,5 odsto, što znači da je izvodljivo da formira vladu ako postigne konsenzus sa druge dvije opozicione stranke u Crnoj Gori. To bi značilo da bi DPS prvi put nakon 30 godina izgubila kontrolu nad balkanskom državom, navodi se u izvještaju.

Đukanovićev debakl na pomolu

I turski mediji pišu o mogućem debaklu Mila Đukanovića na političkoj sceni Crne Gore. Kako se navodi u izvještaju turske Radio-televizije, na osnovu preliminarnih rezultata, vladajućoj stranci opozicija diše za vrat. Dodaje se da je ovo najgori izborni rezultat za Đukanovićevu stranku od proglašenja nezavisnosti Crne Gore i da će manjinske stranke biti tas na vagi u postizbornoj kombinatorici.

U prvim reagovanjima na ishod izbora u Crnoj Gori, Rojters navodi da je izborni rezultat težak udarac za DPS, koji je na vlasti tri decenije, kao i za samog Mila Đukanovića, koji od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom.

U obraćanju svojim pristalicama, Đukanović je, kako navode Rojters i AP, rekao da, sa 30 mandata, DPS ostaje pojedinačno najjača politička stranka u parlamentu i da će sa "tradicionalnim partnerima" - strankama nacionalnih manjina i drugim malim partijama - uspjeti da obezbijedi ukupno 40 poslaničkih mjesta, odnosno jedno manje od većine.

Agencije takođe prenose Đukanovićevu izjavu da će DPS sačekati konačno prebrojavanje glasova da bi se vidjelo kome će pripasti odlučujući 41. mandat, ali da će "bezuslovno poštovati" ishod.

Navodeći riječi Zdravka Krivokapića - nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" - koji je, proglašavajući izbornu pobjedu, sinoć rekao da je "režim pao", Rojters ističe da bi prosrpski orijentisana vlada Crnu Goru mogla približiti Srbiji i Rusiji, ali da se ni u tom slučaju ne očekuje da Crna Gora istupi iz NATO-a ili odustane od nastojanja za pristupanje EU.

(Sputniknews.com)

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм