Mitropolit Amfilohije

Zapadne sile pokušavaju da izazovu raskol u pravoslavnoj crkvi

  • 11.10.2018.17:56

Zapadne sile pokušavaju da izazovu raskol u pravoslavnoj crkvi, a takvi trendovi primijećeni su u Ukrajini i Crnoj Gori, izjavio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je za TASS rekao da Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavnu crkvu. 

Crnogorsko-primorski mitropolit upozorio je da je pravoslavna crkva posljednji mehanizam jedinstva naroda bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i bivše Jugoslavije. 

Prema riječima mitropolita Amfilohija, pokušaji izazivanja raskola primijećeni su na području bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito u Ukrajini, kao i na teritoriji u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve, posebno u Crnoj Gori, koja uz pomoć lokalnih vlasti pokušava da osnuje takozvanu "Crnogorsku pravoslavnu crkvu". 

"Nakon raspada dvije države – Sovjetskog Saveza i Jugoslavije – crkva je ostala jedini mehanizam za održavanje našeg jedinstva", istakao je mitropolit Amfilohije. 

Mitropolit Amfilohije je napomenuo da zapadne sile vjeruju da pravoslavnu crkvu treba rasparčati i da je to ključno za podršku separatističkim grupama, koje nemaju ni vjere, niti bilo kakvo crkveno vaspitanje. 

"Oni pokušavaju da porobe Crkvu u korist neke zemlje ili nacije", naglasio je mitropolit Amfilohije. 

Mitropolit Amfilohije upozorava da Crkva, ukoliko služi političkim potrebama, više nije Hristova, već sekularna organizacija, slična političkoj partiji sa nekim elementima religije. 

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej ranije je za TASS rekao da su pokušaji osnivanja ukrajinske i crnogorske nekanonske crkve "sramota za istoriju i za narod".