Haško tužilaštvo

Žalba na ustupanje suđenja radiklima u Srbiji

  • 12.07.2018. 14:23

Haško tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku Mehanizma u Hagu da proces protiv dvoje članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za nepoštivanje suda, bude prebačen u Srbiju i zatražilo da se ponovo raspišu potjernice za njima sa nalogom za hapšenje, saopšteno je iz Haga.

Haško tužilaštvo traži od žalbenog vijeća da poništi rješenje kojim su povučene potjernice za Radetom i Jojićem i da ponovo budu izdati međunarodni nalozi za njihovo hapšenje i izručenje Mehanizmu u Hagu, kao i da ukine nalog haškom tužilaštvu da preda srpskim kolegama dokaze i optužnicu protiv njih. 

Tužilaštvo se žali na odluku sudije Ajdina Sefe Akaje od 12. juna kojom je naložio da se što prije slučaj proslijedi kancelariji tužilaštva u Srbiji, kao i sve informacije od značaja u vezi sa ovim slučajem, uz optužnicu i materijal koji podržava optužnicu, prenose beogradski mediji. 

Akaje je u svojoj odluci, između ostalog, naveo da je krivično djelo za koje se terete Radeta i Jojić počinjeno u Srbiji, a da je Srbija navela da ima nadležnost, te da je voljna i adekvatno pripremljena da prihvati ovaj slučaj za suđenje, uz obezbjeđivanje svih proceduralnih garancija za fer suđenje, kao i da su optuženi spremni da se pojave pred sudom u Srbiji. 

Haško tužilaštvo se tome usprotivilo, tvrdeći da Vjerica Radeta i Petar Jojić, kao poslanici SRS u Narodnoj skupštini Srbije uživaju imunitet od krivičnog gonjenja. 

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanja suda, odnosno da su, navodno, zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)