Miodrag Linta

Žal Kolinde zbog zabrane mise ubijenim ustašama je sraman

18:34, 10.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas kao sramnu izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da duboko žali zbog zabrane mise pobijenim ustašama krajem Drugog svjetskog rata u Blajburgu.

"Kitarovićeva dobro zna da Blajburg nije mjesto stradanja civila, već mjesto veličanja ustaštva i neskriveno žaljenje za propašću NDH. Jedan od dokaza jeste činjenica da se u Blajburgu vijenci polažu na grobnu tablu na kojoj piše `U čast i slavu poginule hrvatske vojske - maj 2015`", naveo je Linta u pisanoj izjavi. 

On ističe da je to najbolja potvrda da hrvatski zvaničnici i biskupi, zajedno sa hrvatskim narodom, odlaze u Blajburg da odaju počast zločinačkom režimu, a ne žrtvama. 

"Posebno je skandalozna proustaška teza značajnog broja hrvatskih političara i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez suđenja žrtva i da su sve žrtve iste. Nevine srpske žrtve iz NDH i pobijeni ustaški zločinci, kao i Jasenovac i Blajburg, nisu isti i nikad neće biti isti", navodi Linta. 

Linta ističe da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno nastavlja širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom. 

"Odluka Hrvatske radio-televizije /HRT/ da u Dnevniku emituje prilog u kojem su takozvani hrvatski branitelji davali izjave dok je u pozadini stajao natpis `Ubi Srbina` samo je potvrda da je HRT odavno postala leglo ustaštva", ocjenjuje Linta. 

On je podsjetio da su u Šibeniku na spomenicima antifašistima iz Drugog svjetskog rata osvanuli ispisani ustaško slovo "U" i svastika, te poruka "Ovo je za Madrid", što znači osvetu za nedavno šaranje po grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića u Madridu. 

"Navedeni grafiti u Šibeniku su samo dva od nekoliko desetina hiljada nacističkih, fašističkih i ustaških grafita koji se slobodno nalaze u svakom hrvatskom gradu i kojima se šalju poruka srbomržnje i veličanja zločinačke ideologije", naveo je Linta.