Miodrag Linta

Žal Kolinde zbog zabrane mise ubijenim ustašama je sraman

  • 10.03.2019. 18:34

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas kao sramnu izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da duboko žali zbog zabrane mise pobijenim ustašama krajem Drugog svjetskog rata u Blajburgu.

"Kitarovićeva dobro zna da Blajburg nije mjesto stradanja civila, već mjesto veličanja ustaštva i neskriveno žaljenje za propašću NDH. Jedan od dokaza jeste činjenica da se u Blajburgu vijenci polažu na grobnu tablu na kojoj piše `U čast i slavu poginule hrvatske vojske - maj 2015`", naveo je Linta u pisanoj izjavi. 

On ističe da je to najbolja potvrda da hrvatski zvaničnici i biskupi, zajedno sa hrvatskim narodom, odlaze u Blajburg da odaju počast zločinačkom režimu, a ne žrtvama. 

"Posebno je skandalozna proustaška teza značajnog broja hrvatskih političara i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez suđenja žrtva i da su sve žrtve iste. Nevine srpske žrtve iz NDH i pobijeni ustaški zločinci, kao i Jasenovac i Blajburg, nisu isti i nikad neće biti isti", navodi Linta. 

Linta ističe da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno nastavlja širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom. 

"Odluka Hrvatske radio-televizije /HRT/ da u Dnevniku emituje prilog u kojem su takozvani hrvatski branitelji davali izjave dok je u pozadini stajao natpis `Ubi Srbina` samo je potvrda da je HRT odavno postala leglo ustaštva", ocjenjuje Linta. 

On je podsjetio da su u Šibeniku na spomenicima antifašistima iz Drugog svjetskog rata osvanuli ispisani ustaško slovo "U" i svastika, te poruka "Ovo je za Madrid", što znači osvetu za nedavno šaranje po grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića u Madridu. 

"Navedeni grafiti u Šibeniku su samo dva od nekoliko desetina hiljada nacističkih, fašističkih i ustaških grafita koji se slobodno nalaze u svakom hrvatskom gradu i kojima se šalju poruka srbomržnje i veličanja zločinačke ideologije", naveo je Linta.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок