Vladika Joanikije

Zakon o slobodi vjeroispovijesti - opasan presedan

  • 18.06.2019. 11:16

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije smatra da je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori pokušaj da se napravi presedan koji bi bio model za uzimanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

"Ovdje hoće da im ovo prođe na bilo koji način. Čak i ne mora da im uspije, ali je za njih važno da naprave presedan da bi Šiptari na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, po istom modelu uzeli sve srpske svetinje i prepisali ih na "veliku Albaniju"", rekao je vladika Joanikije. 

On je poručio da je spreman da za ove riječi odgovara svuda, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska. 

"Kao narod Božiji čuvali smo vjeru i u miru i u ratu. U ovo vrijeme imamo grdno iskušenje sa našim vlastima koje hoće da otmu od Crkve ono što je Božije. Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu", kaže vladika Joanikije. 

On ocjenjuje da onaj ko uzima hram, crkvenu zemlju i imanje - ono što je Bogu posvećeno, najgrublje napada na vjeru i zavjete predaka, na čast i obraz. 

Episkop budimljansko-nikšićki naglašava da ovo što se događa sada nije samo otimačina hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego i udar na pravoslavlje. 

"Onaj ko hoće da ti uzme hram, on hoće da te ponizi i da te učini robom u tvojoj zemlji, za koju su naši preci krv prolivali. Ne možemo to dozvoliti nikome. Nije hram moja prćija, niti je bilo koga drugoga, nego je Božije i crkveno vlasništvo. Naši preci, kada su gradili hramove, nisu ih posvećivali nijednoj državi, nijednoj vlasti, nego Bogu", poručio je vladika Joanikije. 

On je rekao da je pravoslavna vjera sveta i čista, besprijekorna i svijetla, puna istine, pravde i ljubavi, dobrote, milosti i požrtvovanja. 

"Nije naša vjera ni politika, niti bilo koja ideologija, niti bilo koje učenje ovog svijeta, nego živi život, istina i pravda. I zato smo joj toliko odani", naglasio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu crnogorske pravoslavne crkve. 

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori pozvala je crnogorsku Vladu da povuče iz procedure Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojen 16. maja. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je pozvao Vladu Crne Gore da povuče predloženi zakon, na šta mu je odgovoreno da "Srbija neće kreirati zakone u Crnoj Gori".

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.