Crna Gora

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nameće Vašington

  • 26.12.2019. 18:02

SAD nameću Crnoj Gori zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđena pljenidba vlasništva Srpske pravoslavne crkve, ocijenio je crnogorski politički komentator Igor Damjanović.

On je za TASS rekao da pored unutrašnjih motiva postoji i spoljašnji motiv koji nameće usvajanje pomenutog zakona.

"SAD to žele, jer taj zakon može da postavi presedan za upotrebu istog mehanizma na Kosovu i Metohiji. Vlasti samoproglašene republike Kosovo mogle bi da pozovu na usvajanje takvog zakona i da zaplijene manastire i crkve, srpska srednjevjekovna kulturna bogatstva na Kosovu", istakao je Damjanović.

Damjanović je podsjetio da je bivši američki senator guverner Kanzasa Sem Braunbek, koji je od 1. februara 2018. godine na fuknciji američkog ambasadora za međunarodne vjerske slobode, posjetio Crnu Goru prije mjesec dana.

"Nije tajna da je ova osoba bila veoma aktivna u produbljavanju crkvenog raskola u Ukrajini. Smatram da je, uprkos njegovim pomirljivim izjavama u javnosti, ta posjeta ubrzala usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti", naglasio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, cilj zakona o slobodi vjeroispovijesti je da se crkve, manastiri i drugi vjerski objekti izgrađeni prije 1920. godine koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi proglase državnom imovinom, nakon čega je planirano da se oni predaju takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja nije kanonski priznata.

"Takozvana Crnogorska pravoslavna crkva je raskolnička i nema autoritet u narodu niti vjernike ili ozbiljno sveštenstvo", napomenuo je Damjanović.

Damjanović smatra da crnogorske vlasti neće odmah početi sa sprovođenjem zakona, već da će čekati rezultate izbora.

On je izrazio uvjerenje da će vlasti, u slučaju nove pobjede na izborima, početi da sprovode zakon tek godinu dana kasnije.

"Međutim, ovaj zakon će u budućnosti biti jedan od ključnih alata za snažne napade na crkvu", dodao je Damjanović.

Poslanici Skupštine Crne Gore razmatraju danas Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i dio crnogorske opozicije.

Zakonodavni Odbor Skupštine Crne Gore je u utorak, 24. decembra, ocijenio da je prijedlog ovog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska i dio opozicije u Crnoj Gori traže da se taj prijedlog zakona povuče iz skupštinske procedure jer smatraju da je neustavan i diskriminatorski.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок