Zagrebačka Arena ponovo bolnica za kovid pacijente

22:42, 26.10.2020.
Zagrebačka Arena za dva do tri dana biće spremna za prihvat kovid pacijenata sa blagom i srednje teškom kliničkom slikom i već je postavljeno više od 400 kreveta, izjavio je pomoćnik direktora za kvalitet zdravstvene zaštite Kliničkog centra u Zagrebu Ivan Radić.

On je naveo da je Arena kapaciteta za oko 800 pacijenata i da nisu predviđeni respiratori, ali da će u dvorani moći da budu zbrinuti i pacijenti kojima se naglo pogorša stanje.

"Sve bi moglo biti spremno za dva do tri dana, a aktiviraće se u trenutku kad bolnice više ne budu mogle primati pacijente sa srednje teškim simptomima", rekao je Radić za HRT.

Prema prvim planovima, u Areni će biti dvadesetak ljekara i sedamdesetak medicinskih sestara.

Načelnik sektora Državne interventne jedinice Civilne zaštite Mladen Vinković rekao je da je kapacitet Arene 420 kreveta i da će ih, u slučaju potrebe dovesti još, te podsjetio da je proljetos bilo spremno oko 350 kreveta za kovid pacijente.

On je dodao da su u pripremi i dvorane u drugim gradovima u Hrvatskoj - Osijeku, Splitu i Rijeci.

LJekar iz Kliničkog centra "Sestre milosrdnice" Davor Vagić napomenuo je da nedostaje zdravstvenih radnika, jer ih je veliki broj u samoizolaciji ili su bolesni.

On je rekao da će Krizni štab odlučiti kada će Arena biti otvorena za pacijente, te izrazio nadu da to možda i neće biti potrebno.