Dogovor o imenu Makedonije

Zaev: Jezik će se i dalje zvati "makedonski", a narod "Makedonci"

  • 13.06.2018. 07:24

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će sporazumom između Atine i Skoplja o promjeni imena Bivše Jugoslovenske Republike u "Republika Sjeverna Makedonija" biti zadržan makedonski etnički i kulturni identitet, što znači da će se jezik i dalje zvati "makedonski", a narod "Makedonci".

Zaev je pozvao građane da izađu na referendum, na kome će se izjasniti o sporazumu, a koji će se održati kasnije ove godine. 

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da sporazum predstavlja veliku diplomatsku pobjedu i istorijski trenutak za Balkan i narod dvije zemlje. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je među prvima pozdravio ono što je opisao kao istorijski sporazum i pozvao obje strane da završe postizanje sporazuma, javio je "Gardijan". 

"Ovo će izvesti Skoplje na stazu ka članstvu u NATO i pomoći konsolidovanju mira i stabilnosti na u širem području zapadnog Balkana", rekao je Stoltenberg. 

Očekuje se da će Zaev sutra u Berlinu sporazum predstaviti njemačkom kancelaru Angeli Merkel. 

Čestitke povodom sporazuma uputili su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske i Vlada Crne Gore. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник