Sjeverna Makedonija

Zaev: Albanija nam je najprijateljskija država

  • 14.03.2019. 17:15

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je Albanija najprijateljskija država za Sjevernu Makedoniju, kao i da je riječ o 100 odsto prijateljstvu koje čini obostrano pružanje pomoći ka napretku, zajedničkoj budućnosti i u cilju obezbjeđivanja bolje budućnosti građanima, prenosi MIA.

Makedonski premijer je za albanski Top čenel istakao da je trgovinska razmjena između Tirane i Skoplja prošle godine povećana za 11,5 odsto, te da obje države imaju značajan kapacitet da završe i druge poslove.

"Takođe treba da ohrabrimo investitore iz Albanije i Sjeverne Makedonije kako bi dobili veću dobit. Sa druge strane, ovo bi značilo više radnih mjesta za naše građane, povećanje BDP, kao i novi izvoz za naše kompanije" istakao je Zaev.

Na pitanje da li postoji konkretan plan sa albanskom vladom za proširenje ekonomske saradnje i slobodno kretanje robe i ljudi između obje zemlje, Zaev je rekao da je neophodno da se poboljšaju sve infrastrukturne projekte koje povezuju obje zemlje.

"Sagradili smo projekat od 450 miliona evra u Kicitohridu koji nas povezuje sa Albanijom. Uskoro ćemo započeti sa izgradnjom željezničke pruge od 530 miliona evra koja će povezati Drač sa Skopljem, a koja će se nastaviti ka Bugarskom i bugarskim primorjem, a nakon toga ka Istanbulu", naveo je Zaev.

On je rekao i da će projekat “One stop shop” na granici sa Albanijom smanjiti za 50 odsto vrijeme koje građani potroše na graničnim prelazima i vozačima kamiona.

"Radili smo na tome da delegiramo ovlaščenja jedni drugima. Na primjer, ukoliko Agencija za hranu iz Albanije izjavi da hrana koja se uvozi u Sjevernoj Makedoniji iz Albanije zadovoljava standarde, onda je to dovoljno za nas. Mi ćemo prihvatiti njihov sertifikat, kao što će Albanija prihvatiti naš sertifikat", naglasio je Zaev.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.