Promovisali fašizam i ustaštvo

Zabranjen rad grupi urednika hrvatske Vikipedije: Mijenjali istorijske činjenice

  • 22.06.2021.18:47

Fondacija Vikimedija zabranila je rad grupi administratora i urednika hrvatske verzije Vikipedije jer su istragom utvrdili da su pravljenjem lažnih naloga i uz pomoć drugih urednika bitno mijenjali istorijske činjenice, među kojima je najbitnije negiranje zločina koje su počinili Hitlerovi fašisti i ustaše tokom Drugog svjetskog rata, prenio je sajt The record. 

Grupa administratora kontrolisala je naloge od 2011. do 2020. godine. Iz Vikimedije su objavili da se ova grupa sastojala od poznanika i ideoloških simpatizera i političkih istomišljenika koji su imali iste ciljeve.

Navedeno je da su administratori sistematski pravili i mijenjali sadržaj objavljenih tekstova gdje su se trudili da opštepoznate istorijske događaje izvrgrnu ruglu i prikriju činjenicu da su fašisti i hrvatske ustaše počinili razne zločine tokom Drugog svjetskog rata. Ističu se negiranje zločina u Jasenovcu i broj poginulih.

Administratori kojima je zabranjen rad su za svoje navode koristili neprovjerene izvore i desničarske sajtove kako bi navedeni stavovi izgledali što vjerodostojnije. 

"Poljska kriva za početak Drugog svjetskog rata zbog genocida nad Nijemcima"

U iskrivljavanju činjenica išlo se u krajnost. U člancima je navedeno da je Hitler napao Poljsku jer je, sa svojim saveznicima, "izvšila etničko čišćenje nad 58.000 Nijemaca, što je bio povod da Hitler reaguje i zaštiti svoj narod od genocida i terora".

Lažnim prekrajanjem istorije se navodi da se takav genocid i teror nad njemačkim stanovništvom nastavio i u ostalim Poljskim gradovima. Nije bilo ni riječi o hapšenju Poljaka i Jevreja, kao ni o nasilnoj deporataciji u njemačke logore, već je navedeno da su oni pobjegli prije napada. Poljaci koji su bili žrtve u ratu spomenuti su kao počinitelji genocida, navodi novinar i publicista Miljenko Jergović na svom sajtu. 

Osim toga, za događaj od 30. marta 1945. godine kada je vojska Crvene armije oslobodila Poljsku, u hrvatskoj Vikipediji je bilo navedeno da su je Rusi tog dana osvojili, a da su prije toga organizovali "žestoko bombardovanje". 

Inače, pokušaje revizije istorije koju su sprovodili hrvatski nacionalisti primjetili su i hrvatski mediji koji su godinama ukazivali na problem, ali je njihov rad nastavljen.

"Jutarnji list" je 2013. godine pisao o ovom društvenom problemu i opasnim stavovima koji su se širili.

Tada je upozoravao da je za ustaški pokret navedeno da nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran i da su za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi masoni. Osim toga, desničari su širili stavove da je antifašizam ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, kao i da je partizanskih zločina bilo tri puta više nego ustaških. 

Građani bezuspješno prijavljivali izvrtanje istorijskih činjenica

Kao urednici hrvatske Vikipedije navode se korisnici sa nadimcima SpeedyGonzales (Brzi Gonzales) i Roberta F, dok je administrator korisnik pod nadimkom "Kubura", stoji u izvještaju fondacije Vikimedija, prenio je Jutarnji list. 

Hrvatski mediji su izvještavali da su mnogi korisnici Vikipedije pisali prigovore upravi globalne Vikipedije ali da su dobijali odgovore da nastave da prikupljaju dokaze koji će naknadno biti razmotreni. Revoltirani građani su i na Fejsbuku napravili grupu u kojoj  su pokušavali da apeluju da se prestane sa širenjem laži, ali bez većih rezultata.

Administratori su kao izvore za svoje tvrdnje koristili desničarske portale i ideološke knjige objavljivane za vrijeme vladavine NDH  koje su izdavale ustaše iz emigracije. 

Rezultat opasne manipulacije i izvrgavanja istorije ruglu je poturanje ideje da zločina NDH gotovo da nije bilo, dok se Ante Pavelić spominje u najboljem mogućem smislu. Međutim, hrvatski nacionalisti su otišli korak dalje jer su Hitlerove zločine umanjili i opravdali i bitno promijenili navode o uzrocima za početak Drugog svjetskog rata.

Još više je postalo opasno propagiranje radikalnih stavova i mijenjanje istorije jer je Vikipedija u protekloj deceniji postala sredstvo koje se smatra kao poprilično popularan izvor informacija.
Brzi Gonzales i Roberta F. su koristili na desetine lažnih naloga kako bi mogli da blokiraju svakog korisnika koji je uputio žalbu na izneseni sadržaj. 

Koje su još neistine iznesene?

U oči upada činjenica da su administratori njemačke koncentracione logore nazivali radnim logorima, čime su se trudili da umanje strašne zločine koji su počinjeni tokom rata, a o čemu su svjedočili zatvorenici koji su uspjeli da prežive logorske strahote.

Takođe, relativizovali su zločine koje su počinile ustaše. Stvorili su pojam “jugokomunizam“ koji su pokušali da opišu kao organizovanu zavjeru protiv Hrvata od strane Jugoslovenske komunističke partije, prenosi sajt The record.

Kada je u pitanju moderna Hrvatska, jasno su širili stavove da odluke EU krše suverenitet njihove zemlje, kao i da je EU iskoristila propagandu kako bi ih namamila da im pristupe.

Vikimedija je o uočenim nepravilnostima sastavila izvještaj na 61 strani. Istragu je započela prošle godine. "Kuburi "je Vikimedija globalno zabranila pristup njenim servisima u novembru prošle godine. 

(euronews)