Sjeverna Makedonija

Zabrana plaćanja gotovinom: Do 500 evra u kešu, preko samo karticom

16:47, 02.06.2019.
Izvor: Radio Sarajevo
Thumbnail
Zabrana plaćanja gotovinom većom od 500 evra stupila je na snagu u Sjevernoj Makedoniji, pa će sada kupci plaćati samo platnim karticama i preko tekućih računa.

Ograničenje je unijeto u skladu s Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma Sjeverne Makedonije i odnosi se na plaćanje roba i usluga.

Ministar finansija Sjeverne Makedonije Dragan Tevdovski opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

“Siva ekonomija praktično znači plaćanje na crno, čime se oštećuju svi građani. Kako bi suzbili tu pojavu, morali smo dodatno da snizimo limit za plaćanje u gotovini”, upozorio je Tevdovski, podsjetivši da je Vlada početkom ove godine prepolovila iznos dopuštenog plaćanja u gotovini s 2.000 na 1.000 evra.

Tevdovski je ocijenio da je i prethodno ograničavanje plaćanja u gotovini dalo rezultata, te da su institucije države i finansijskog sistema u primjeni pomenutog rješenja pokazale da su u stanju da ga provode, prenosi Investitor.me.

Novo smanjenje plaćanja gotovinom, dodao je, država je najavila početkom godine i sada ga samo sprovodi.