Opštinski sud u Zagrebu

Za silovanje psa godina dana zatvora

  • Извор: Танјуг
  • 13.09.2021. 14:14

Opštinski sud u Zagrebu izrekao je danas nepravosnažnu presudu Ivoru Ivaniševiću od godinu dana zatvora zbog silovanja i zlostavljanja psa.

Ivaniševiću je presuda izrečena u odsustvu, jer je nedostupan hrvatskim i belgijskim pravosudnim organima.

Prema presudi Ivanišević dužan da plati troškove u iznosu 14.633 kune za krivični postupak, 7.733 kune za izradu nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka, 1.900 kuna za psihijatrijsko vještačenje i troškove suda u iznosu od 5.000 kuna.

Ivanišević je imao olakšavajuću okolnost da ranije nije bio osuđivan, a otežavajuća mu je što se krivično djelo odvijalo u dužem vremenskom periodu.

U obrazloženju presude se navodi da je Ivanišević proglašen krivim jer je u vremenu od neutvrđenog datuma 2009. do 21. septembra 2015. na različitim adresama na području Hrvatske i u stanu koji je koristio u Zagrebu silovao svog psa, rase rodezijski gonič, nanoseći mu pritom bespotrebnu bol i patnje.

Ova presuda je donijeta samo nedjelju dana prije zastare, koja bi nastala 21. septembra.

Ivanišević, koji je inače zaposlen u Evropskom parlamentu, već duže vrijeme je na bolovinju i nedostupan je hrvatskim i belgijskim pravosudnim organima.

Ivanišević je, prema optužnici, izgladnjivao psa, a potom mu je, nakon silovanja, za nagradu davao hranu i vodu.

Sve je to snimao i dokumentova na stotine CD-ova i DVD-ova, koje je policija pronašla u njegovom stanu.

Ivanišević je bivši član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije, a suđenje je izbjegavao pravdajući se depresijom i PTSP-om.

Poslije otkrivanja ovog krivičnog djela kuja je bila zaštićena, ali je vrlo brzo uginula.

Тагови: