Milorad Pupovac za ATV

Za Evropski parlament treba nam pomoć Srba iz Srpske koji imaju hrvatsko državljanstvo

  • 07.05.2019. 23:34

Samostalna demokratska srpska stranka može osvojiti jedan mandat na izborima za Evropski parlament, što bi bilo ogroman uspjeh, jer bi to bio prvi Srbin u tom parlamentu, kaže za ATV Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i lider SDSS-a.

Pupovac je, gostujući u emisiji "1 na 1" kod Marina Marinkovića, naglasio da je srpska zajednica u Hrvatskoj na granici svog kapaciteta, ali da Srbi koji imaju hrvatsko državljanstvo i žive u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i u Austriji i Njemačkoj, zajedno sa Srbima u Hrvatskoj, imaju ogromanu snagu.

"Zavisno o toga koja je izlaznost SDSS treba osvojiti najmanje šest odsto glasova, od glasača koji su izašli. Da bi bili sigurni da ćemo osvojiti taj mandat treba nam 60 hiljada glasova. Pozivam sunarodnjake koji imaju hrvatsko državljanstvo, a žive na području Republike Srpske i BiH, ako se nisu registrovali, da do 15, maja pošalju kopije pasoša i ispune formular, ili ako imaju lični kartu Hrvatske da dođu glasati u Hrvatsku, rekao je Pupovac. 

On dodaje da sada, kao što smo pomogli Hrvatskoj da uđe u EU, Srbi trebaju pomoći sebi.

"To je u sadašnjim okolnostima Evrope, evropske politike i Srba uopšte, od presudne važnosti za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj, poštovanje onoga što je sadržaj pristupnog ugovora Hrvatske sa EU, ali i od presudne važnosti i za politiku proširenja za druge dijelove bivše Јugoslavije, Srbije i BiH" rekao je Pupovac. 

On dodaje da je EU nepravedna prema zamljama koje je rat iscrpio, da im je nepravedno postavljana rampa. 

"Neko mora da im kaže, i ponavlja koliko god treba često i glasno, da mi ne možemo služiti samo kao izvozna radna snaga. Mi od EU očekujemo da nas prihvati kao svoj dio," rekao je Pupovac.
 
On je istakao da  su na izborima za savjete nacionalnih manjina u Hrvatskoj Srbi su dobili mnogo više mandata nego što je očekivao, što predstavlja snagu kakvu srpska zajednica nije imala.

"Ovi izbori za manjinska vijeća, Srbi su dobili mnogo više mandata nego što sam očekivao. Objedinjenost tih mandata, pod nacionalni kišobran u SDSS, ima ogromnu snagu. Ogroman značaj tih mandata je u lokalnim sredinama, Splitu, Zadru, Osjeku... Srbi, sada imaju pravo da formiraju vijeća u 19 županija, 77 gradova i 148 opština, i to ćemo iskoristi, kada bude trebalo da se izgradi put, uvede struja, izgrade vrtići i domovi zdravlja, da se spriječi diskriminacija. Naravno, to će se prenijeti na nacionalni nivo u Zagreb, da bismo mogli pojačati tradicionalna prava, kao što je pravo na obrazovanje, jezik i pismo," kaže Pupovac.