Rješavanja grčko-makedonskog spora

Za dvije sedmice konferencija o nazivu Makedonije

  • 04.10.2018. 09:53

Nacionalna konferencija o nazivu Makedonije biće održana u Atini od 21. do 23. oktobra, rekli su organizatori "Sputnjiku" i dodali da će Grci iz čitavog svijeta diskutovati o sporazumu Atine i Skoplja.

"Ovo će biti veliki sastanak Grka iz čitave Grčke i cijelog svijeta. Doći će i Grci iz Rusije. Diskutovaće se o problemima odnosa sa Skopljem na mnogim nivoima", rekao je jedan od organizatora sastanka. 

On je dodao da će biti prezentovani novi podaci o Prespanskom sporazumu i da će poznati grčki advokati pripremiti pravno mišljenje. 

"Istoričari će govoriti o porijeklu problema. Biće pomenut i problem odvajanja crkve u Skoplju, koja želi da se razdvoji od Srpske pravoslavne crkve", dodao je ovaj izvor. 

Konferencija će biti održana u staroj zgradi parlamenta. 

"Diskutovaće se o svim pravnim sredstvima protivljenja potezima koji mogu da ugroze nacionalna i suverena prava Grčke", saopštio je organizacioni komitet. 

Spor između Atine i Skoplja traje godinama, jer se Grčka protivi upotrebu naziva Makedonija, pošto je to ime sjeverne grčke pokrajine. 

Sporazumom dvije zemlje od 17. juna predviđeno je da bivša jugoslovenska republika promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija. 

Prema podacima makedonske Državne izborne komisije, ovaj sporazum na referendumu je podržalo 91,46 odsto glasača, a 5,65 odsto bilo je protiv. Odziv je bio 36,91 odsto.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)