Hrvatska

"Za dom spremni" je povik protiv "srpskog fašizma"

  • 19.02.2019. 09:37

Nekadašnji potpredsjednik hrvatske vlade i HDZ Andrija Hebrang založio se za rehabilitaciju ustaškog pozdrava: „Za dom spremni“.

Osvrnuvši se na izjavu predsjednice Kolinda Grabar Kitarović da je pogriješila kada je izjavila da je pozdrav: „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, Hebrang kaže da je ona to učinila da i dobila drugi predsjednički mandat.

„Pozdrav "Za dom spremni" doživio je drugačiju sudbinu. Taj je pozdrav u srpsko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički. Naime, ta je agresija imala sva obilježja fašizma, uključujući strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. 

Na taj fašizam ustala je hrvatska mladost koja je pozdravljala s pozdravom: "Za dom spremni"“, rekao je Hebrang za hrvatski portal „Dnevno“.

On je rekao da istorija ne počinje i ne završava se u Drugom svjetskom ratu i dodaje da je Hrvatsku stvorena i odbranjena od srpsko-crnogorske fašističke agresije, kao i da bi taj period trebalo da se vrednuje u istoriji.

„To razdoblje treba poštovati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske istorije, za sve pa i za pozdrav: "Za dom spremni"“, rekao je Hebrang.

Тагови: