Provjera brakova

Za brak sa muškarcem sa Kosova 10 hiljada evra

11:02, 08.04.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Češka centrala za borbu protiv organizovanog kriminala upozorila u izvještaju za prošlu godinu na sve masovnije lažne brakove Čehinja.

Naime, kako se navodi, one za sumu od 1.000 do 10.000 evra udaju za muškarce sa Kosova ili Turske da im obezbijede boravak u Njemačkoj ili da srede da njemačke vlasti obustave njihovu deportaciju.

"Naravno da su to ljudi koji imaju zvaničnu odluku o deportaciji ali brakom legalizuju svoj boravak. Ponudu sam dobila od češkog posrednika koji traži djevojke. U evrima sam dobila petocifrenu sumu", kazala je češkom dnevniku Mlada fronta Dnes uz uslov da ostane anonimna Čehinja koja se prošle godine tako "udala" u Frankfurtu.

Češka policija pooštrila je posljednjih godina provjere brakova u toj zemlji, gdje godišnje otkrije između 70 i 150 takvih lažnih brakova sklopljenih da stranac dobije odobrenje boravka ali, kako je upozorila Centrala za borbu protiv organizovanog kriminala, biznis sa lažnim brakovima preselio se i cvjeta u starim članicama Evropske unije.

"Novi trend je sklapanje lažnih brakova u drugim zemljama EU. Grupa kriminalaca dogovara namjenske brakove prije svega za državljane Turske. Nije lako dokazati ovu vrstu krivičnih djela, zato što žene u inostranstvo ne odvode silom, upravo suprotno za te "bračne usluge" dobijaju ne mali novac. Često te žene ostaju na teritoriji tih država EU, gdje rade ili su prostitutke u erotskim klubovima", upozorila je Centrala u izvještaju za 2018. godinu.

Do sada najveću mrežu prevara sa lažnim brakovima Čehinja sa nelegalnim imigrantima češka policija je u saradnji sa njemačkim kolegama otkrila prošle godine kada je uhapsila četiri Čehinje i građanina Kosova koji je prema saznanjima njemačke istrage mogao da organizuje čak nekoliko stotina lažnih brakova za svoje zemljake kako bi dobili boravak u Njemačkoj.

"Čehinjama se formalno obezbijedio posao i boravak u Njemačkoj a njihovi muževi su zatim na osnovu fiktivnih brakova sklopljenih na Kosovu tražili boravak u Njemačkoj po osnovu spajanja porodica", kazao je za vikend izdanje Mlade fronte Dnes portparol Centrale za borbu protiv organizovanog kriminala Jaroslav Ibehaj.

Čehinjama koje tako zarade od 1.000 do 10.000 evra ne prijete nikakve kazne, jer je prema češkim zakonima takva prevara krivično djelo samo ukoliko ga izvrše u Češkoj.