Sajam vojne tehnike

Vulin: Srpska odbrambena industrija u rangu najrazvijenih zemalja

11:00, 13.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Parizu da Srbija u odbrambenoj industriji ima čime da se pohvali i može da se takmiči sa mnogo razvijenijim zemljama ne samo u proizvodnji municije, već i po složenim borbenim sistemima, što je rezervisano samo za najsnažnije vojske.

Nakon posjete Sajmu vojne tehnike "Eurosatori" i obilaska štanda državnog preduzeća "Jugoimport-SDPR", gdje su izloženi proizvodi srpske odbrambene industrije, Vulin je rekao da je Srbija svjetski poznata po proizvodnji municije. 

"Upravo ovdje smo pokazali koja su to nova sredstva i nove tehnologije koje osvajamo. Na Srbiju mora da se računa, na njenu vojsku i odbrambenu industriju, ali i Vojska Srbije se daleko brže i jeftinije oprema, zahvaljujući tome što ima odbrambenu industriju", istakao je Vulin. 

Prema njegovim riječima, prošle godine u odbrambenoj industriji Srbije ostvaren je prihod od 580 miliona dolara, a ove godine očekivano je značajno uvećanje te će prihod iznositi oko 680 miliona dolara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

"Mnogo razvijenije i mnogo bogatije vojske moraju da odvoje mnogo više novca da bi kupile ovakve borbene sisteme koje mi dobijamo po proizvođačkim cijenama i zahvaljujući kojima s daleko manje novca možemo da opremimo našu vojsku", dodao je Vulin. 

U saopštenju se navodi da su veliku pažnju posjetilaca srpskog štanda privukli samohodna haubica "nora", kao najprodavanija, i samohodno artiljerijsko oruđe "aleksandar" i samohodno višecevno modularno lansirno oruđe "šumadija", koji su prvi put predstavljeni izvan granica Srbije. 

Direktor prodaje u "Jugoimportu - SDPR" Aleksandar Lijaković istakao je da je sistem "šumadija" najinteresantniji i najatraktivniji sistem u ovom trenutku, kao i raketa "jedan na jedan", koja je najveća raketa prikazana na ovom sajmu.