Crna Gora

Vuksanović: Srbi ne mogu opstati bez podrške Srbije

  • 14.01.2019. 16:08

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović uputio je ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Bingulcu otvoreno pismo o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori u kojem ocjenjuje da bez uticaja i podrške Srbije srpski narod u Crnoj Gori ne može opstati, osim uz uslov promjene sopstvenog identiteta.

On je ocijenio da je položaj Srba u Crnoj Gori iz dana u dan sve nepodnošljiviji i da očigledna diskriminacija i netrpeljivost prema Srbima dostiže kulminaciju. 

Vuksanović u pismu kaže da je takav odnos posebno uočljiv nakon proslave stotinu godina od Velike podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije. 

"Prijetnje kojima je aktuelna vlast pokušavala da spriječi obilježavanje ovih praznika srpskog naroda danas se brutalno ostvaruju, bez obzira što je SNS, kao krovna organizacija srpskog naroda u Crnoj Gori, proslave organizovao uz zakonsku i ustavnu mogućnost da po svom izboru obilježava nacionalne i vjerske praznike, što je u pravnom tumačenju na zahtjev Savjeta potvrdio i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore", naveo je Vuksanović. 

Vuksanović je naveo da su u SNS-u dobili i direktne prijetnje da će se država Crna Gora obračunati sa srpskim organizacijama koje svojim aktivnostima štite istorijsko pamćenje i postojanost srpskog naroda. 

"Srbima su danas u Crnoj Gori uskraćena sva stečena prava, bez mogućnosti da kroz institucije države Crne Gore postignu ravnopravnost sa drugim nacionalnim zajednicama", ističe Vuksanović. 

On navodi kao poseban oblik diskriminacije i poniženja na neprijateljski i protivzakonit način što je vlast nadredila Bošnjake i Albance, da oni budu ti od kojih će zavisiti sudbina srpskog naroda u Crnoj Gori. 

"Sve ono što je pripadalo srpskom narodu po stečenom pravu već nekoliko godina preliva se uglavnom bošnjačkim i albanskim organizacijama, koje svoju koalicionu pripadnost vlastima perfidno zloupotrebljavaju na štetu srpskog naroda", navodi Vuksanović u pismu ambasadoru Srbije. 

On tvrdi da je crnogorsko Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u potpunosti pod kontrolom albanske zajednice, a Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava prepušten je bošnjačkom uticaju, jer ni u jednoj, ni u drugoj državnoj instituciji ne postoji zaposlen nijedan Srbin. 

Vuksanović navodi da su budžetska sredstva, od oko milion i pet stotina hiljada evra, raspoređenih po javnim konkursima u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, među sobom podijelile bošnjačke i albanske organizacija i pojedinci. 

"Na taj način su srpskim organizacijama oteta sva ona sredstava, i još značajno više od toga, kojima je Vlada Republike Srbije pomogla srpske medije u Crnoj Gori", navodi Vuksanović u pismu. 

On smatra da bez uticaja i podrške Republike Srbije srpski narod u Crnoj Gori ne može opstati, osim uz uslov promjene sopstvenog identiteta. 

"Srbija ima i pravo i obavezu da vodi računa o srpskom narodu u Crnoj Gori i zvanično njegova prava uzme u zaštitu. Iz tog razloga je neophodno da državne institucije Republike Srbije hitno i u direktnoj komunikaciji od vlasti u Crnoj Gori zatraže rješenje za srpski narod kako bi se precizno znalo šta Srbi u Crnoj Gori mogu da ostvare kao narod", navodi Vuksanović. 

On smatra da je u ovom trenutku neubjedljiv odnos institucija Srbije prema progonu srpskog naroda u Crnoj Gori. 

Vuksanović navodi da se Srpski nacionalni savjet zbog očiglednih zloupotreba aktuelne vlasti u Crnoj Gori prema srpskom narodu obratio i pravosudnim organima radi zaštite zakonitosti i oduzetog prava na ravnopravnost. 

"Od državnih institucija Srbije očekujemo bez oklijevanja konkretno reagovanje po pitanju statusa i položaja Srba u Crnoj Gori.Ukoliko vi ne budete znali za nas, Srbi u Crnoj Gori čuvaće svoj identitet makar i pojedinačnim odnosom prema srpskom zajedništvu, tradiciji i kulturi", kaže se u pismu. 

Vuksanović traži od ambasadora Bingulca da o sadržaju pisma upozna kabinet predsjednika Srbije, Vladu Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova, Upravu za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije i Poslaničku grupu prijateljstva sa Crnom Gorom.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.