Hrvatski Sabor

Vukovar proglašen mjestom "posebnog domovinskog pijeteta"

  • 28.02.2020. 15:15

Grad Vukovar, u kojem prema posljednjem popisu stanovništva živi više od 30 odsto Srba, proglašen je u hrvatskom Saboru "mjestom posebnog domovinskog pijeteta".

Usvojenim Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, koji je u Saboru donijet većinom glasova, želi se, kako se navodi, "očuvati trajne uspomene i sjećanja na žrtvu toga Grada u Domovinskom ratu, kao i potaknuti njegov razvoj".

Navodi se da Vukovar ima posebnu ulogu u modernoj hrvatskoj istoriji, odnosno uspostavljanju samostalne i suverene demokratske države i predstvalja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, prenosi portal Indeks.

Zakon, dodaje se, definiše pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dane i način obilježavanja.

- Područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvata grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj opšini, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru središnje je mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta - prenosi taj portal.

Zakon predviđa osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj koji će činiti predstavnici 17 institucija, tijela i udruženja iz Domovinskog rata i kordiniraće aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Zakon prema kojem će Opšta županijska bolica u Vukovaru preći u nadležnost države predviđa da ta medicinska ustanova postane "Nacionalna memorijalna bolnica" i svu brigu oko njenog vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njen rad, obezbijeđivaće resorno ministarstvo.