Predsjednik Srbije

Vučić zatražio uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih kvota za čelik

  • 06.05.2020. 15:34

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas na Samitu lidera EU i Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP) uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih mjera i kvota sa naglaskom na izvoz čelika u EU za cijeli region.

Vučić je na Samitu, na kojem je bilo riječi o borbi protiv virusa korona, kao i perspektivi zemalja Balkana u EU, obavijestio učesnike o ekonomskoj situaciji u Srbiji nakon pandemije virusa korona, kao i o detaljima pomoći zemljama EU i regiona koju je Srbija uputila tokom pandemije.

On je tokom ove video-konferencije zahvalio za svaku vrstu pomoći koja je iz EU stigla u Srbiju, te ukazao na evropsku perspektivu Srbije i solidarnost unutar EPP, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Govoreći o nezadovoljstvu Srbije zbog nedostatka solidarnosti na početku pandemije, Vučić je istakao da su djela važnija od riječi, kao i da je Srbija svoju pripadnost EU pokazala i slanjem pomoći zemljama Unije i regiona.

Vučić je pozvao članice EPP na veću međusobnu solidarnost.

Predsjednik EPP Donald Tusk rekao je da razumije gnijev pojedinih članica zbog nedostatka solidarnosti EU tokom pandemije, ali je naglasio da je bilo i mnogo dezinformacija koje su imale za cilj razdvajanje, navedeno je u saopštenju.

"To se može pobijediti samo zajedničkim radom, naročito na zapadnom Balkanu", istakao je Tusk.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je na pomoći i angažmanu zemalja Balkana tokom pandemije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji predsjedava današnjim Samitom, pozdravio je napore Srbije i Crne Gore za pregovore o priključenju i otvaranje poglavlja uz nadu da će svi zajedno ostvariti napredak u evropskim integracijama.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozdravio je evropsku perspektivu zemalja Balkana i naveo da je solidarnost izraz jasne podrške u vremenima kada je saveznicima najpotrebnija.

"Ponekad ta pomoć stiže prvo odande odakle je ne očekujete, pa je tako, kada je Grčka tražila pomoć u vrijeme migrantske krize, Srbija, na čelu sa mojim prijateljem Vučićem, bila prva zemlja koja je ponudila pomoć i to je bio gest solidarnosti visoko cijenjen u Grčkoj", naglasio je Micotakis.

Premijer Bugarske Bojko Borisov istakao je da mu je drago što se proces pridruživanja Balkana kreće u dobrom pravcu i podržao poziv na solidarnost koji je tokom Samita uputio predsjednik Srbije, istakavši da EU mora da uradi sve kako ne bi ostavila region da pati od ekonomskih posljedica pandemije.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades rekao je da je budućnost Balkana u EU, sa čim su se saglasili i ostali učesnici današnjeg Samita, kao i sa neophodnošću veće solidarnosti članica Evropske narodne partije.

Тагови: