Predsjednik Srbije

Vučić: Problem Kosmeta ne može biti riješen bez Vašingtona i Moskve

  • 12.06.2018. 11:53

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd pregovarati sa Prištinom pod okriljem EU, ali da nije realno misliti da se nešto u vezi sa Kosmetom može završiti a da o tome nisu obaviješteni ili da ne učestvuju na jedan ili drugi način Vašington ili Moskva.

"Ako već učestvuje Vašington, izvinite, naš je interes da se za određene stvari pita i Moskva, da bude neko ko nije priznao nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Vučić novinarima u Staroj Pazovi, komentarišući informacije o mogućem uključivanju SAD u pregovore Beograda i Prištine. 

On je dodao da je Srbija uvijek spremna za razgovor, ali da je za rješenje koje treba da obilježi njenu budućnost mirom i ekonomskim prosperitetom i kompromisom potrebno da ima EU, ali i velike sile poput SAD, Rusije, Kine i drugih. 

"Pričao sam o tome i sa /predsjednikom Rusije Vladimirom/ Putinom i sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom prije nekoliko dana, kao i sa ambasadorom SAD /Kajlom Skotom/", rekao je Vučić, koji je čestitao ruskom narodu i predsjedniku Vladimiru Putinu današnji nacionalni praznik Dan Rusije. 

Komentarišući medijske informacije o postojanju nacrta konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da nije vidio ništa kao papir EU, ni kao nacrt, ni kao prijedlog. 

On je naveo da, kada se nešto dobije od Prištine, zna se da iza toga ne stoji samo Priština. 

"Kada nekada nešto dobijete sa druge strane Atlantika, takođe znate da su i neki u Evropi pitani. Tako da, kada dođe nešto ozbiljno, ja ću vas obavijestiti", rekao je Vučić. 

Kadaje riječ o učešću Srba u budućoj takozvanoj "vojsci Kosova", Vučić je rekao da Priština vara Srbe na Kosmetu i nudi ogromne plate samo za njih da bi učestvovali u toj vojsci, te istakao da apeluje na Srbe da to ne rade. 

"Oni /Albanci/ nemaju pravo na formiranje vojske. Apelujem na Srbe da u tome ne učestvuju, jer su dosta Srbi bili u različitim vojskama. Mi imamo jednu svoju vojsku, Vojsku Srbije, i to je moja molba i apel", rekao je Vučić. 

On je dodao da u jednom novobrdskom selu na Kosmetu postoji veliki broj Srba koji su se prijavili za takozvanu "vojsku Kosova". "Hoćete li da sutra ti ljudi dođu da okupiraju sjever /Kosova/, da udari Srbin na Srbina?", upitao je Vučić. 

Govoreći o pozivu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da prisustvuje otvaranju gasovoda "Tanap" u Turskoj, koji će ići do Italije, Vučić je rekao da je to od velikog značaja za dalji napredak odnosa Srbije i Turske, sa kojom želi najbolje odnose. 

"Za nas je ovo prije svega od velikog bilateralnog značaja. Čast je za nas da budemo pozvani tu, iako ne mislim da će u 'Tanapu' biti mnogo gasa za Srbiju, ali će biti za Italiju, za Albaniju. Što znači da će od Turskog toka biti za nas /gasa/", rekao je Vučić. 

On je rekao da mu je značilo to što ga je turski predsjednik telefonom pozvao i zamolio da dođe na otvaranje "Tanapa", jer su i Turci na njegovu molbu došli da ulažu u siromašne dijelove Srbije. 

Komentarišući medijske napise da se emiratska aviokompanija povlači iz menadžmenta "Er Srbije", Vučić je rekao da se, koliko zna, ona ne povlači, ali da će, možda, nešto prebaciti na majku-firmu. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.