Poštovanje žrtava

Vučić: Neću se izviniti Oriću 

12:06, 06.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neće izviniti ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, koji je ranije rekao da će to tražiti od Vučića i najavio mogućnost tužbe zbog izjava povodom njegove oslobađajuće presude za zločine nad Srbima.

"Ja se naravno neću izviniti Oriću. Spreman sam da trpim sve konsekvence", rekao je Vučić za Televiziju "Pink". 

Predsjednik Srbije rekao je da ga je "u ljudskom smislu" pogodila Orićeva rečenica da su mu se ponudila trojica srpskih advokata iz Beograda da ga zastupaju u toj tužbi i naveo da to govori o tome koliko Srbi poštuju svoje žrtve. 

"Zamislite ljude koji su se, ne prihvatili, jer da prihvatiš to je u redu, nego su se samoinicijativno javili `velikom gospodinu i veličanstvenom pravedniku` Oriću da tuže predsednika svoje zemlje da bi dokazali da Srbija nije u pravu i da nije bilo zločina Orićeve grupe nad Srbima", rekao je Vučić. 

Prema njegovim riječima, koliko poštuju srpske žrtve govori i to što je jedan od svjedoka promijenio iskaz - da li za novac ili za nešto drugo, neka mu bude na čast. 

Predsjednik Srbije ocijenio je da je suviše krvi prošlo rijekama u regionu da bi odnosi mogli da budu divni, ali da odnose treba popravljati i izbjegavati sukobe. 

On je ocijenio da su stvari u regionu kroz istoriju "stajale slatko" samo kada su se Srbi izvinjavali za sve i svašta, a da nikada niko nije pokazivao poštovanja prema srpskim žrtvama. 

"Nikada naši odnosi nisu bili sjajni. Treba da izbegnemo sukobe, da popravljamo odnose, ali nemojte da očekujete neku veliku ljubav i da ti odnosi budu divni. 

Suviše je krvi prošlo i Savom i Drinom i Vrbasom, i Bosnom i Unom i Sanom, pre svega u Drugom svetkom ratu i pre svega srpske krvi, u ovim ratovima i bošnjačke i srpske i hrvatske. Mora da se poštuje sve to i morate da razumete zašto nije logično i lako da imate najbolje moguće odnose", rekao je Vučić. 

On je izrazio uvjernje da će Srbija imati u budućnosti bolje odnose sa Hrvatskom, kada se strasti umire, emocije malo spadnu i kada ljudi u Hrvatskoj budu razumjeli da Srbi i Hrvati jedni bez drugih ne mogu da opstanu. 

"Bez obzira šta ja mislio o njima, a imam mnogo razloga da loše mislim o njima, morate da donosite racionalne, ozbiljne i odgovorne odluke i zato sam siguran da ćemo imati mnogo bolje odnose", rekao je Vučić. 

Povodom inicijative bivšeg ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Envera Hodžaja o stvaranju pakta protiv Srbije, Vučić je rekao da Albanci imaju značajan politički uticaj u Makedoniji u kojoj već čine 25 odsto stanovništva, a da je situacija u Crnoj Gori manje-više slična. 

"Pri tome u Crnoj Gori imate ogoljenu antisrpsku kampanju, koja je za nas vrlo teška iako se trudimo da izbegnemo bilo kakvu vrstu konflikta sa crnogorskom državom", rekao je Vučić. 

On je poručio da je užasnut činjenicoma da je Podgorica zabranila pravniku Dejanu Miroviću da uđe u Crnu Goru. 

"Mi ne damo kriminalcima da uđu, a vi ljudima koji drugačije misle i koji su poreklom iz Crne Gore, a krivi su samo zato što su Srbi. To je pravno nasilje", rekao je Vučić.