Otvaranja Transanadolijskog gasovoda

Vučić: Gdje se slonovi tuku, mali moraju da sarađuju

08:35, 13.06.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je sinoć, na kraju posjete Turskoj, gdje je prisustvovao svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP), da je važno da Srbija, u svijetu u kojem se “slonovi tuku i u kojem će se tek boriti”, mora da pronađe ne samo sigurno skrovište, već i da obezbijedi “dvorište” u kojem će da radi.

Vučić je, tokom boravka u Eskišehiru, imao bilateralne razgovore, kako sa domaćinom turskim predsjednikom Tajipom Redžepom Erdoganom, predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i šefom ukrajinske države Petrom Porošenkom.

Sa predsjednikom Erdoganom, kako je prenio Vučić, razgovarao je u više navrata, mjesec dana poslije njegove zvanične posjete Turskoj, a teme su bile politička i ekonomska radnja, unapređenje kooperacije, povjerenja između država i naroda.

– Veoma sam srećan što mogu da kažem da Srbija i Turska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose. To je strašno važno za našu zemlju. Ljudi to obično gledaju po principu ”a što bi to nama bilo naročito bitno”, ali ako pogledate nekoliko malih mjesta u Srbiji ne bi nikada mogla da dovedu fabriku, zaposle ljude da nije turskih investitora i prijateljskih odnosa sa Erdoganom. Ako pitate građane Krupnja, Lebana, Žitorađe, Vladičinog Hana i mnogih drugih mjesta postaće svima jasno što je to bitno – kazao je Vučić.

On je podvukao da su razgovori sa Erdoganom bili veoma bitni i uvijek važni za Srbiju, te da vjeruje da će uskoro biti ponovo nastavljeni bilo u Beogradu ili Ankari.

Sa predsjednikom Porošenkom, kako je kazao imao je razgovor, koji nije nikada lak, ali koristan i dobar.

– Nadam se da možemo da poboljšamo bilateralnu saradnju između naše dvije zemlje. Ukrajina nije i neće priznati nezavisnost Kosova. Oni poštuju teritorijalni integritet Srbije, a Srbija poštuje integritet Ukrajine”, podvukao je Vučić.