Gradonačelnik Novog Sada

Vučević: Srbi u Hrvatskoj imaju puno pravo na ćirilicu

  • 25.02.2019. 18:22

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas u Vukovaru da će Srbija insistirati na tome da Srbi u Hrvatskoj imaju puno pravo da koriste ćirilicu i da se ne stide svoje nacionalne pripadnosti.

"Tražićemo i da Srbi mogu slobodno da odlaze u svoje crkve, da imaju ustanove kulture. Zapravo, da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao što ih Hrvati imaju u Srbiji", rekao je Vučević, uz konstataciju da Novi Sad predstavlja pravi primjer harmoničnog suživota različitih nacija. 

Vučević je posjetio Vukovar na poziv Srđana Jeremića, predsjednika Zajedničkog vijeća opština tog hrvatskog grada, koje vodi brigu o zaštiti interesa i prava srpskog naroda na području Vukovarsko-sremske i Osiječko-baranjske županije, saopšteno je iz novosadske Gradske uprave. 

"U posjeti smo Srbima koji žive u istočnom djelu Hrvatske, odnosno u istočnoj Slavoniji, zapadnom Sremu i Baranji. Prošlo je četiri godine od kada sam bio posljednji put u Vukovaru, a danas ću obići ista mjesta kao tada i sagledati da li su se stvari promijenile nabolje ili nagore tokom tog perioda", rekao je Vučević. 

On je dodao da je od Srba čuo da mnogo toga ne funkcioniše najbolje kada je riječ o njihovom položaju u Vukovaru. 

"Željeli bismo da budu što bolji odnosi Srba i Hrvata u obje zemlje, jer mi smo komšije, živimo jedni pored drugih i imamo zajedničke muke i probleme", istakao je Vučević.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!