Vojska Kosova i Hrvatske prešle u Mađarsku: Okupacija prve od šest kolona! VIDEO

11:37, 03.06.2019.
Izvor: Alo
Thumbnail
Prva od šest kolona multinacionalne jedinice s 566 pripadnika i 120 vozila iz devet savezničkih i partnerskih zemalja, od kojih je 218 pripadnika Hrvatske vojske prešla je u Mađarsku na graničnom prelazu Goričan 2.

U sklopu završne faze međunarodne vojne vježbe "Munjeviti odgovor 19", počeo je izmještanje multinacionalne jedinice kopnom od vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju do logističke baze u Kapošvaru u Mađarskoj, a cilj je uvježbavanje prelaska državne granice u taktičkom rasporedu.

Prva od šest kolona multinacionalne jedinice s 566 pripadnika i 120 vozila iz devet savezničkih i partnerskih zemalja, od kojih je 218 pripadnika Hrvatske vojske prešla je u Mađarsku na graničnom prelazu Goričan 2.

U Hrvatskoj se od maja održavaju tri međunarodne vojne vježbe, u kojima učestvuju i pripadnici takozvane "vojske Kosova".

"Immediate Response 19"," Astral Knight 19" i "Swift Response 19" nazivi su vježbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM) koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane na svom sajtu u srijedu.

Prva vježba "Immediate Response 19", kojom Hrvatska vojska obilježava 10.godišnjicu članstva Hrvatske u NATO, počela je 20. maja i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vježbe, kaže se u saopštenju.

Sljedeća planirana vježba "Astral Knight 19" je vježba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom "Swift Response 19" koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna, navelo je hrvatsko ministarstvo.

U tim vježbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva obrane Hrvatske.