"Hrvatske vode"

Vodostaji rijeka u porastu

  • 14.05.2019. 09:21

U većem dijelu Hrvatske vodostaji rijeka su u porastu sa tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe, saopšteno je iz preduzeća "Hrvatske vode".

Vodostaji Save, njenih lijevih pritoka i donjeg toka biće u porastu, kao i vodostaji rijeka u Lici - Gacka, Novčica i Lika, za koje je moguće da će se izliti iz korita. 

Hrvatskoj Kostajnici prijeti rijeka Una koja raste gotovo 10 centimetara na čas, od nasipa duž korita odustalo i brane se najugroženije kuće, prenosi HRT. 

Zbog visokog vodostaja Une dio Kostajnice će biti bez električne energije, a snabdijevanje vodom vrši se iz cisterni postavljenih na nekoliko lokacija u gradu. 

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u opšini Rakovica na karlovačkom području, a vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osam turista, među kojima i dvoje djece. 

Zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. 

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije, te na vodotocima koji se slivaju sa Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije. 

Prema prognozama "Hrvatskih voda", danas se očekuje vrhunac vodenog talasa na karlovačkim rijekama, a vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara. 

Foto: HRT