Francuski mediji

Vlasti umanjuju zvjerstva ustaša

  • 16.02.2019. 11:47

Knjiga "Dnevnik Ane Frank" izbačena je sa popisa lektire u hrvatskim školama, a hrvatske vlasti umanjuju zvjerstva koja su počinile ustaše, prenosi francuska medijska kuća "Frans 24".

"Kritičari posljednjih godina optužuju hrvatske vlasti da umanjuju zvjerstva koja su počinile ustaše, te da zatvaraju oči pred navalom nostalgije za pronacističkom prošlošću", ističe ovaj medij. 

"Frans 24" podsjeća i na slučaj iz 2017. godine kada je u Šibeniku spriječeno postavljanje izložbe "Ana Frank - istorija za sadašnjost". 

Tada je, kako podsjeća ovaj medij, Josipu Belamariću, direktoru Tehničke škole, koja je bila domaćin izložbe, zasmetalo što su na njoj partizani prikazani "kao cvijeće", za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Jevreje i izgladnjivali djecu, pa je tražio da se dio, po njemu spornih panela, ukloni. 

Organizatori izložbe, Udruženje "Hermes", na to nije pristalo, pa su iz škole povukli cijelu izložbu. 

"Direktor škole je osporavao to što su pronacističke ustaše predstavljene kao zločinci dok su zločini njihovih protivnika komunista ignorisani", navodi "Frans 24" i podsjeća da su ustaše pobile stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata koji su bili antifašisti. 

Ovaj medij piše i da je odluka o izbacivanju "Dnevnika Ane Frank" izazvao bijes u Hrvatskoj i da je gotovo 3.000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj se traži da se ta knjiga vrati na popis lektire. 

"Frans 24" prenosi i izjavu ministra nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženke Divjak koja je poručila da će prihvatiti kritiku u vezi sa ovom odlukom. 

U tekstu se dodaje da se potpisnici peticije nadaju da će "Dnevnik Ane Frank" biti pri vrhu izbora učitelja prilikom pravljenja popisa lektire. 

Prema odluci Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske, sa popisa obavezne lektire izbačena je i knjiga "Ježeva kućica" Branka Ćopića. 

Među izbačenim knjigama su i "Mali princ", "Srebrne svirale", "Smogovci", "Grga Čvarak", "Alisa u zemlji čuda", "Breza", "Poštarska bajka", "Petar Pan", "Pinokio", "Pipi Duga Čarapa", "Strah u ulici lipa", "Junaci Pavlove ulice", "Hahdi" i brojne druge. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином