Vladika Јovan: U Јasenovcu se rodila zmija koja sada diže glavu u Crnoj Gori

  • 05.01.2020. 13:16

Episkop pakračko-slavonski Јovan, uz sasluženje monaštva i sveštenstva, služio je danas u Manastiru Јasenovac moleban za spas pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, kojem je prisustvovalo oko 200 vjernika.

Vladika Јovan je u besjedi vjernicima naglasio da samo tamo gdje obitava Crkva obitava i blagodat Božija.

"Neka ne misle vlastodršci da će i u Ostrogu najsvetijem mjestu da obitava blagodat bez crkve Božije", istakao je vladika Јovan nakon Svete arhijerejske liturgije i molebana za spas srpskih svetinja u Crnoj Gori, kojem je prisustvovao i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Vladika Јovan je poručio sabranom narodu u Crnoj Gori, mitropolitu Amfilohiju, vladikama i sveštenstvu da ovo što se dešava u Crnoj Gori nije samo pitanje nacije, nacionalnog identiteta i ljudskih prava.

"Sa ovog svetog mjesta, sa novog Kosova i Metohije želimo da poručimo da je to pitanje počelo iz ovoga mjesta, jer je odavde aprila 1945. udario brat na brata. U ovom paklu na zemlji koji je postojao četiri godine probudio se Kajin, najstrašniji ikada u istoriji ljudskog roda, i krenuo nožem na svoga brata Avelju", naglasio je vladika Јovan.

Da bude još strašnije, podsjetio je vladika, u Јasenovcu je 1945. Crnogorac udario na Crnogorca ne tražeći od njega da se odrekne samo svog plemena, imena, Lovćenske kapele, nego da se odrekne Boga živoga.

"Ovdje se rodila ta zla zmija koja sada diže svoju glavu u Crnoj Gori. Zato sa ovog mjesta, gdje je bilo strašno rođenje te zmije, opominjemo braću u Crnoj Gori da ta zmija ne traži ništa manje nego dušu ljudi, dušu svakog čovjeka, dušu svetinje i dušu naroda", ukazao je vladika Јovan.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.