SPC

Vladika Jovan: Obnova hrama u Kućancima je obnova povjerenja

  • 16.11.2019. 15:43

Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan poručio je danas da obnova pravoslavnog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, u rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla, mora biti obnova međusobnog povjerenja srpskog i hrvatskog stanovništva.

"Obnova hrama, u kome je kršten patrijarh Pavle, jeste početak te obnove ljubavi, povjerenja i života", rekao je vladika Jovan novinarima nakon osveštanja hrama u Kućancima koji je bio srušen u proteklom ratu.

Vladika Jovan je istakao da su ovakvi hramovi srce svakog mjesta, kraja i čovjeka.

On je ukazao da je patrijarh Pavle ostavio veliki trag unutar Srpske pravoslavne crkve, ali i planetarno.

"Mnogo puta sam sam bio s njim na Kosmetu i zajedno radio. Znam kakvo je poštovanje tadašnji vrh planete prema njemu iskazivao. Mislim da ono i danas traje", rekao je episkop Jovan.

On je naglasio da će biti obnovljeno imanje na kome je rođen patrijarh Pavle kako bi postalo mjesto molitve i hodočašća, kao i međusobnih susreta i razgovora.

Vladika Jovan je zahvalio svima koji su dali dobrotvorne priloge za obnovu hrama u Kućancima i dodao da je dio priloga došao iz Patrijaršije iz Beograda, iz Fonda patrijarha Pavla, dio iz opštine Magadenovac, a ostalo su bili lični prilozi ljudi.

Paroh slatinski Dragan Gaćeša rekao je da obnova hrama u Kućancima mnogo znači ovdašnjim pravoslavnim vjernicima, a naročito ih raduje što je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej došao da osvešta ovaj hram i pošalje poruku mira, tolerancije i suživota.

"Kućančani su ponosni i što je blaženopočivši patrijarh Pavle iz njihovog sela. Čuvaju uspomenu na njega i vjeru Hristovu i svetosavsku, čijim putem je išao", rekao je Gaćeša.

On je naveo da u hram u Kućancima i na imanje gdje je rođen patrijarh Pavle dolaze ljudi iz cijele Evrope i svijeta, iz Srbije i Republike Srpske.

"U Kućancima imamo 15 djece što je nada da će ovdje i dalje živjeti srpski pravoslavni živalj zajedno sa braćom katolicima koji su mnogo pomogli da se hram obnovi", rekao je Gaćeša.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima Svetu arhijerejsku liturgiju, u okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj i 270 godina ovog hrama.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut je iz temelja s obzirom da je miniran i potpuno uništen za vrijeme proteklog rata, a obnova je trajala oko 10 godina.

Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle se rodio u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu, 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.