Episkop nikšićko-budimljanski

Vladika Joanikije: Đukanović misli da je država njegov feud, a nije ni kršten

  • 13.06.2020. 12:47

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se grubo upleo u unutrašnje stvari Crkve sa željom da izmjeni njen status i njeno ustrojstvo. Time, na najgrublji način, krši Ustav Crne Gore, budući da je, po Ustavu, crkva odvojena od države, ocijenio je vladika Joanikije.

- Optužuje nas da smo strani antidržavni elemenat, da ne priznajemo državu Crnu Goru i njenu nezavisnost, što nije tačno", naveo je vladika.

Kada ga zbog njegove, kako je rekao, anticrkvene djelatnosti kritikuju sa očiglednim dokazima da ne poštuje Ustav i autonomiju Crkve, "on nas onda optužuje da napadamo državu".

- On misli da je država njegov feud kojim može gospodariti kako je njemu drago. Takvo devijantno mišljenje je verovatno posljedica njegove tridesetogodišnje vladavine - zaključio je vladika Joanikije.

Sada, kako kaže, hoće da osniva crkvu, a što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje.

- Niti je kršten, niti ima osnovnih znanja o Crkvi. Proizveo je neravnopravnost među vjerama. SPC trpi tešku diskriminaciju u Crnoj Gori u odnosu na rimokatoličku i islamsku. Naša osnovna vjerska i imovinska prava su ugrožena, a za posljedicu, budući da smo mi pravoslavni većina u ovoj zemlji, imamo nestabilnost crnogorskog društva. Za sve to je odgovoran ponajviše Đukanović, budući da je sva vlast u njegovim rukama - rekao je on.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм