Opština Legrad

Vjerovali ili ne u ovom mjestu u Hrvatskoj se kuće prodaju i za 0,13 evra

  • 12.06.2021.15:41

Legrad, mjesto na sjeveru Hrvatske, teško pogođen depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuće nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Legrad, nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo cijeli vijek, još od raspada Austro-Ugarske, prenosi Rojters.

– Pretvorili smo se u pogranično mjesto sa malo saobraćaja prema drugim mjestima. Broj stanovnika stalno opada – rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja prije 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po cijeni od jedne kune (0,13 evra) i do sada je prodato 17 nekretnina.

Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plijesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20 odsto kupoprodajne cijene, ili do 35.000 kuna.

Tagovi: