Više od polovine Hrvata ne može priuštiti trošak sahrane člana porodice

15:07, 10.05.2020.
Izvor: 24sata
Prema najnovijim podacima Ecrostata, Hrvatska je zauzela posljednje mjesto u Evropskoj uniji u kategoriji “vanredni troškovi”, a jedan od pokazatelja je to što čak 52 odsto građana te zemlje ne može da priušti trošak sahrane nekog člana familije ili zamijeni mašinu za veš, popravi auto.

Prema procjeni, u Hrvatskoj živi oko 2.000 beskućnika kojima je virus Kovid-19 najmanja briga – oni i dalje kopaju po smeću, spavaju sa pacovima, na dnu su društvene ljestvice i u takvim uslovima ne žive dugo, piše zagrebački portal 24 sata.

Na državnoj naknadi zbog korona krize sad je oko 600.000 hrvatskih građana, a karantinski život uticao na BDP.

Potpredsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Neđeljko Marković kaže da su troškovi osnovnih režija zadnjih 10 godina u Hrvatskoj skočili 20 odsto.

Kako se navodi, troškovi sahrana u vrijeme korona virusa smanjili su se, jer nema muzike i drugih dodatnih sadržaja pa sada, umjesto nekadašnjih 6.000 kuna (oko 792 evra), sahrane koštaju oko 3.500 (462 evra).

– Cijena sahrana je pala, ali naši troškovi su porasli jer zaposlenima moramo da obezbijedimo maske, skafandere i drugu zaštitnu opremu, kao i dezinficijense – rekao je jedan od vlasnika pogrebnog preduzeća.