Hrvatska

Veterani prijete blokadom puteva zbog migranata

  • 05.05.2019. 16:13

Članovi petrinjske Inicijative ratnih veterana poručili su da ne odustaju od zahtjeva za obustavljanje projekta izgradnje Centra za azilante u Maloj Gorici i da će na dan izbora za Evropski parlament blokirati puteve prema Sisku i Petrinji.

Ratni veterani ističu da su ogorčeni jer od nadležnih institucija nisu dobili odgovore na zahtjeve koje su im uputili 23. marta, a za njihovo ispunjavanje postavili rok do 8. maja, prenose hrvatski mediji. 

Zahtjeve i peticiju sa tri hiljada potpisa protiv izgradnje Centra za migrante u Maloj Gorici uputili su Vladi Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Davoru Božinoviću, a o zahtjevima su upoznali i Evropski parlament i Savjet Evrope. 

"Ukoliko ne udovoljite našim zahtjevima bićemo primorani, zajedno sa svim građanima grada Petrinje, da pokrenemo mirne proteste, te da na dan izbora za Evropski parlament blokiramo državne puteve koji idu prema Sisku i Petrinji", navedeno je u pismu koje su ratni veterani uputili nadležnim institucijama i medijima. 

Inicijativa ratnih veterana zahtijevala je da se stave van snage sve dosadašnje odluke u vezi sa izgradnjom prihvatilišta, kao i da Vlada donese odluku da se na području Sisačko-moslavačke županije više neće graditi nijedan novi prihvatni centar za smještaj azilanata ili migranata. 

Oni su zahtijevali i da Evropski parlament i Savjet EU budu obaviješteni o stavljanju svih dosadašnjih odluka izvan snage, kao i da se predviđenih četiri miliona evra za te svrhe preusmjeri na druge potrebe. 

"Do ovog trenutka još uvijek nismo dobili nikakav odgovor od državnih institucija koje bi trebale biti u službi svojih građana, što smatramo krajnje neodgovornim. Ne samo da ste prošli sve razumne i zakonske rokove da nam odgovorite, već i ignorišete naše zahtjeve", istaknuto je u pismu koje je u ime Inicijative ratnih veterana grada Petrinje potpisao Ivo Vranić. 

Ratni veterani navode da su svu dokumentaciju proslijedili i Parlamentu EU i Savjetu EU "kako bi bili upoznati o netransparentnosti i neinformisanju lokalnog stanovništva, te jednostranim odlukama "ispod stola" lokalne, županijske i državne vlasti". 

Oni u obrazloženju zahtjeva koje su postavili navode netransparentnost postupka, izostanak saradnje sa lokalnim stanovništvom, nemogućnost rješavanja infrastrukturnih potreba naselja, kao i bezbjednosna pitanja.