Pozitivno mišljenje

Venecijanska komisija podržala crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti

  • 21.06.2019. 20:32

Venecijanska komisija dala je danas pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, konstatujući da predloženi tekst donosi značajne pozitivne promjene, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Ova komisija je pozdravila "istinske napore crnogorskih vlasti da novim bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine". 

Venecijanska komisija ocijenila je kao pozitivno opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i nereligijskih uvjerenja, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola. 

U mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje, prema kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna, uz napomenu da dobrovoljni karakter registracije ne znači da se može djelovati izvan pravnog sistema. 

"U vezi sa važnim pitanjem imovine vjerskih zajednica Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom devedesetih godina prošlog vijeka niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Komisija pozdravlja što se predložena rješenja oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hok pravilima, specifičnim za ovu situaciju", navedeno je u dokumentu. 

Kao znak protesta zbog predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanja imovine, odnosno hramova, Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska je u subotu, 15. juna, organizovala Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Тагови: