Velibor Džomić na čelu ekspertskog tima Mitropolije

  • 05.03.2020. 14:35

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić je na čelu ekspertskog tima Mitropolije za pregovore sa Vladom Crne Gore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je zakazan za srijedu, 11. mart.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srni su rekli da su u timu Mitropolije, osim protojereja-stavrofora Džomića, profesor Vladimir Leposavić, podgorički advokati Dragan Šoć i Zoran Lazarević, te član Pravnog savjeta Eparhije budimljansko-nikšićke Dajman Ćulafić.

Predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorske-primorske razgovarali su o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti 14. februara i Srpska pravoslavna crkva (SPC) je ostala pri stavu da se mora govoriti o izmjenama tog propisa, a ne o njegovoj primjeni, te je dogovoreno da pregovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.

Vlada je ranije danas saopštila da će je u razgovoru predstavljati potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, profesor na Pravnom fakultetu Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.