Tajni dokumenti uskoro dostupni

Vatikanski arhivi otkrivaju: Šta je Alojzije Stepinac radio u ratu?

08:43, 18.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Otvaranje tajnih arhiva Vatikana donijeće nekoliko odgovora.

Među njima su - kakve su bile reakcije pape Pija Dvanaestog na informacije o događajima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svjetskom ratu i zločinima ustaškog režima, kao i o ulozi zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, pišu "Večernje novosti".

List piše i da bi tajni dokumenti, ako svi budu dostupni 2020. kako je najavio papa Franjo, mogli da trajno s dnevnog reda skinu pitanje proglašenja za sveca kardinala Stepinca. 

"Novosti" prenose i izjavu jednog visokog sveštenika u vatikanskoj hijerahiji koji kaže da su i u Vatikanu svjesni da je do sada jako malo poznato o prepisci između zagebačkog Kaptola i Vatikana i šta ona sadrži, ali da je sigurno da je vrh Rimokatoličke crkve znao šta se događa u NDH. 

"Dokumentacija može da rasvijetli kako je Vatikan reagovao na vijesti iz Zagreba i Hrvatske o zločinima koji su tada počinjeni, a iz toga će biti jasnija slika o ponašanju kardinala Stepinca", kaže sagovornik lista. 

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić kaže za list da arhivi možda kriju dokumenta koji bi mogli da rasvijetle kakav je bio stav i Vatikana i Stepinca prema Pavelićevom režimu i onome što se dešavalo u Hrvatskoj. 

On dodaje da arhivi možda kriju odgovor na pitanje da li je Stepinac zaista oštro kritikovao pokrštavanje pravoslavnih vjernika ili je to opravdavao.