Komesar EU za proširenje

Varhelji: Država Crna Gora da poštuje religijske slobode, a SPC pravila izolacije

  • 19.05.2020. 20:28

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji pozvao je državu Crnu Goru da tokom krize omogući religijske slobode, a Srpsku pravoslavnu crkvu u toj zemlji da poštuje pravila izolacije.

"Pozivam obje strane, Crkvu da prati i poštuje pravila izolacije jer je to u svrhu bezbjednosti i na kraju života vjernika, ali pozivam i vlasti da omoguće čak i tokom kovid krize slobodu religije", rekao je Varhelji pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

On je naglasio da je svjestan nedavne situacije u Crnoj Gori, da Crkva sprovodi svoje aktivnosti uprkos mjerama izolacije i da su sankcije uvedene protiv sveštenika, prenosi Televizija Crne Gore.

Varhelji je rekao da se njegova posjeta Podgorici podudarala sa eskalacijom krize u Crnoj Gori i da je pokušao da ublaži problem između države i Crkve jer, kako je naveo, država ne može da funkcioniše bez pravilnog funkcionisanja religijskih sloboda.

"I sreo sam se Crkvom, ne samo sa predstavnicima vlasti, jer sam pokušao da dam težinu prijateljskom rješenju koje je prihvatljivo objema stranama", naglasio je Varhelji odgovarajući na pitanje poslanika u Evropskom parlamentu.

Varhelji je potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalaženju evropskog rješenja u sporu između vlasti i SPC u Crnoj Gori.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.