Zakazan za 30. septembar

Ustavni sud Makedonije: Referendum je ustavan

  • 19.09.2018. 13:54

Ustavni Sud Makedonije većinom glasova danas je odlučio da ne postoje ustavne prepreke za održavanje referenduma o imenu države zakazan za 30. septembar.

Sedam od devet sudija je glasalo protiv prijedloga sudije izvjestioca Elene Goševe da se stopiraju sve aktivnosti oko referenduma da Sud povede postupak o, kako je ocijenila, neustavnoj odluci parlamenta o raspisivanju referenduma.

Inicijative za ocjenu ustavnosti te odluke koju je parlament usvojio 30. jula, odvojeno su podnijeli mala vanparlamentarna stranka Levica i nevladina organizacija "Svjetski makedonski kongres".

Ustavni sud Makedonije, kako je objavljeno, "nije izrazio sumnju u neustavnost i nezakonitost odluke" o raspisivanju referenduma na kojem 30. septembra građani treba da se izjasne "da li su za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Makedonije i Grčke".

Dogovorom o rješavanju dvoipodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđena je promjena imena Makedonije u Sjeverna Makedonija, uz garancije makedonskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture. ;

Uspješan referendum i ustavne promjene koje garantuju promijenu imena države u Sjeverna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.