Veličanje fašizma u Hrvatskoj 

Ustaški grb u autobusu splitskog aerodroma

  • 10.11.2018. 17:19

U autobusu splitskog aerodroma, koji je u vlasništvu države, postavljen je veliki ustaški grb, piše splitska "Slobodna Dalmacija".

Ustaški grb na tapaciranoj podlozi autobusa fotografisao je jedan hrvatski građanin, koji je tim povodom uputio pismo splitskom dnevnom listu "Slobodna Dalmacija". 

List navodi da je fotografija, koju je snimio čitalac, sa pitanjima proslijeđena suvlasnicima aerodroma, Aerodromu i Vladi Hrvatske. 

Istoričar Tvrtko Jakovina rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" da oni koji postavljaju ustaške simbole žele da poruče da su simpatizeri jedne propale države. 

"Ustaški simboli, uzvici i znakovi svuda su oko nas već decenijama. Kazni nikada nije bilo, a kako odmiče vrijeme postaje jasno da su sudovi saradnici takve prakse, a lokalne i državne institucije, Hrvatska televizija i nauka često promoteri", naveo je on. 

Prema njegovim riječima, nema zemlje u Evropi gdje su takve prakse nekažnjive, odnosno promovisane i tolerisane. 

"Ustašizacija društva nije samo borba protiv `partizana`, već je i propuštanje fašizacije društva, a to je pravi strah koji stoji iza svega, ono što bi državni mehanizmi morali da prepoznaju", rekao je Jakovina. 

On ukazuje da je u društvima bez jasne ideje kuda i kako dalje i šta očekivati u budućnosti normalno susretati se sa fašističkim simbolima svuda.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина